Hem » Tester av hjärnan » Minnestester

Minnestester

Vårt minne är viktigt ur många olika aspekter från det att vi föds och ska lära oss nya saker till att vi blir äldre och börjar få svårt att minnas saker vi kunnat förut. Det är dock viktigt att skilja på glömska och demens, något som kan utredas med hjälp av olika tester av kognition och minne.

man gör minnestest, tar sig för munnen och funderar

Minnestester är vanligt när man utreder olika typer av hjärnsjukdomar som demens, alzheimer och andra sjukdomar som kan ge kognitiva nedsättningar.

Vanliga minnestest

Det finns många olika tester för att utvärdera hjärnans minne. Uppgifterna kan vara att du ska minnas ord eller objekt, räkna baklänges eller namnge vardagliga saker. Gratis minnestester för arbetsminnet går att hitta online.

Beroende på vad det är för typ av minne som ska testas används olika minnestest. Några som används kliniskt och i minnesutredningar är:

De här testerna kan användas för att utvärdera en persons förmåga till korttidsminne, inlärning, orienteringsförmåga etc. Resultatet av ett minnestest fås i poäng och som sedan kan jämföras med en referens för att se status på den kognitiva förmågan.

4 sätt att förbättra resultatet i minnestest

Det är svårt att ta stora kliv från att ha normalgott minne till att bli en superminnesbank som kommer ihåg allt. Vår hjärna är inte konstruerad för att minnas allt.

Kim Peek, inspirationen bakom karaktären Raymond Babbitt i filmen Rain Man, hade visserligen en otrolig kapacitet till att minnas fakta men var i övrigt handikappad och i behov av ständig assistans i vardagslivet.

För att vår hjärna ska kunna minnas saker men också ta fram saker ur minnet gäller det att vi ger den goda förutsättningar. Några saker du kan göra för att minnas bättre och få bättre resultat på minnestester är:

  1. Fysisk aktivitet. När våra kroppar är fysiskt aktiva ökar blodgenomströmningen i hela kroppen, så även hjärnan och det kan bidra till ökad aktivitetsgrad och bättre minne.
  2. Underhåll tankeverksamheten. Genom att utsätta sig för utmanande uppgifter där minnet krävs kommer vi hålla det i gott trim. Du kan till exempel ägna dig åt korsordslösning, läsa böcker och spela spel.
  3. Sömn. Behovet av sömn är otroligt viktigt för oss människor. Det finns många vetenskapliga studier som pekar på vikten av tillräckligt med sömn och bra sömnkvalitet för att både hjärna och kropp ska må bra.
  4. Umgås med andra. Social interaktion med andra människor motverkar depression och stress, båda faktorer som bidrar till försämrad hjärnfunktion och kan ligga bakom minnesproblem.

Appar för minnesträning

Appar för minnesträning är designade för att förbättra och underhålla kognitiva funktioner, särskilt minnet. Dessa appar använder ofta spel och övningar som är både roliga och utmanande. De är populära bland både unga och äldre användare som vill hålla sina hjärnor aktiva.

  1. Lumosity: En välkänd app som erbjuder ett brett utbud av hjärnträningsövningar. Den anpassar spel till användarens prestationer och ger feedback på framsteg.
  2. Brain Age: Ursprungligen ett spel för Nintendo-konsoler, innehåller det olika övningar för att träna hjärnan, bland annat minnesövningar.
  3. CogniFit: Denna app erbjuder vetenskapligt baserade övningar för att förbättra kognitiva förmågor, inklusive minne. Den erbjuder också möjligheten att följa och utvärdera användarens framsteg över tid.

Enkla webbspel för att träna minnet

Internet är fullt med enkla webbspel som kan användas för att träna hjärnans minnesfunktioner. Redaktionen här på Neurobics har roat oss med att utveckla några egna minnesspel som ett sätt att också lära sig programmering. Testa de här:

Minnestävlingar

Minnesidrott, eller minnestävlingar, är en fascinerande form av mental sport där deltagare tävlar i att memorera och återkalla olika typer av information under tidspress. Dessa tävlingar testar deltagarnas förmåga att snabbt och korrekt memorera information som kortlekar, långa nummersekvenser, namn och ansikten, historiska fakta, eller komplexa bilder.

Vanliga grenar i minnestävlingar inkluderar:

  1. Memorera decimaler på Pi: Tävlande försöker memorera så många decimaler av Pi som möjligt. 3,1415…. Ja, hur många kan du komma ihåg?
  2. Kortleksmemorisering: Deltagare försöker memorera ordningen på en eller flera kortlekar.
  3. Namn och ansikten: Tävlande får i uppgift att memorera och återkalla namnen kopplade till en serie av ansiktsbilder.
  4. Historiska datum: Här gäller det att memorera och återkalla specifika datum och händelser.

Det finns faktiskt världsmästerskap i minne, kända som ”World Memory Championships”, där deltagare från hela världen samlas för att tävla i dessa olika grenar. Dessa tävlingar drar till sig deltagare av alla åldrar och från olika bakgrunder, och är en demonstration av de otroliga förmågor som mänskliga minnet kan uppvisa.

Vi har flera deltagare från Sverige som gjort bra ifrån sig där kanske Jonas von Essen är mest känd bland våra svenska minnesmästare.