Hem » Tester av hjärnan » Minnestester

Minnestester

Vårt minne är viktigt ur många olika aspekter från det att vi föds och ska lära oss nya saker till att vi blir äldre och börjar få svårt att minnas saker vi kunnat förut. Det är dock viktigt att skilja på glömska och demens, något som kan utredas med hjälp av olika tester av kognition och minne.

man gör minnestest, tar sig för munnen och funderar

Minnestester är vanligt när man utreder olika typer av hjärnsjukdomar som demens, alzheimer och andra sjukdomar som kan ge kognitiva nedsättningar.

Vanliga minnestest

Det finns olika tester och uppgifterna kan vara att man ska minnas ord eller objekt, räkna baklänges eller namnge vardagliga saker. Beroende på vad det är för typ av minne man vill testa använder man de olika minnestesten. Några av de vanligaste är:

De här testerna kan användas för att utvärdera en persons förmåga till korttidsminne, inlärning, orienteringsförmåga etc. Resultatet av ett test fås i poäng och som sedan kan jämföras med en referens för att se status på den kognitiva förmågan.

4 sätt att stärka minnesfunktionen i hjärnan

Det är svårt att ta stora kliv från att ha normalgott minne till att bli en superminnesbank som kommer ihåg allt. Vår hjärna är inte konstruerad för att minnas allt. Kim Peek, inspirationen bakom karaktären Raymond Babbitt i filmen Rain Man, hade visserligen en otrolig kapacitet till att minnas fakta men var i övrigt handikappad och i behov av ständig assistans i vardagslivet.

För att vår hjärna ska kunna minnas saker men också ta fram saker ur minnet gäller det att vi ger den goda förutsättningar. Några av de saker vi kan göra är att:

  1. Fysisk aktivitet. När våra kroppar är fysiskt aktiva ökar blodgenomströmningen i hela kroppen, så även hjärnan och det kan bidra till ökad aktivitetsgrad och bättre minne.
  2. Underhåll tankeverksamheten. Genom att utsätta sig för utmanande uppgifter där minnet krävs kommer vi hålla det i gott trim. Du kan till exempel lösa korsord, läsa böcker, spela spel.
  3. Sömn. Behovet av sömn är otroligt viktigt för oss människor. Det finns många vetenskapliga studier som pekar på vikten av tillräckligt med sömn och bra sömnkvalitet för att både hjärna och kropp ska må bra.
  4. Umgås med andra. Social interaktion med andra människor motverkar depression och stress, båda faktorer som bidrar till försämrad hjärnfunktion och kan ligga bakom minnesproblem.