Hem » Tester av hjärnan » Spatial förmåga: Tester och rumslig uppfattning

Spatial förmåga: Tester och rumslig uppfattning

Förmågan att uppfatta den synliga världen och alla de objekt som finns där och hur förhåller sig till varandra kan kallas för vår spatiala förmåga, eller spatiala intelligens. Att ha bra spatialförmåga behövs för att lösa vissa problem och att tänka tredimensionellt är då en fördel.

Spatial Intelligens, viktigt för stadsplanerare och arkitekter

Tester av en persons spatiala förmågor kan förekomma i kliniska sammanhang men också vid rekryteringstester till olika yrken där rumsuppfattning är viktigt. Särskilt duktiga på spatialt tänkande och planerande är till exempel arkitekter eller skulptörer.

Kan man träna upp sin spatiala förmåga?

Genom att öva med uppgifter som kräver spatialt tänkande kan man förbättra sin rumsliga förmåga. Då många uppgifter i spatiala tester inte låter en snurra på objekt kan det ändå vara bra att träna med fysiska objekt för att få en förståelse hur de ser ut från olika håll.

Spel som Tetris är också stimulerande för spatiala intelligensen och har du en Rubiks kub kan du träna med den. Att vika flygplan utifrån instruktioner sätter spatiala förmågan på prov.

Att försöka lösa Rubiks Kub stimulerar vår spatiala förmåga

Säkerligen tränar många datorspelare sin spatiala förmåga utan att de tänker på det när de spelar till exempel Minecraft eller Counter Strike för den delen.

Spatial medvetenhet i vardagen

Vi använder vår spatiala medvetenhet varje dag i vardagen, på jobbet, i skolan och på fritiden. En så enkel sak som att du ska gå över gatan aktiverar många av dina sinnen för att bedöma trafik som rör sig, närmar sig eller står stilla.

Vår egen kroppsliga position och andra människors eller objekts position bearbetas och tolkas konstant på näst intill 100% automatik. En större grad av medveten spatial perception använder vi om vi tittar på en karta för att navigera i en ny stad.

När du ska ut och resa och till exempel ska placera ditt handbagage på hyllan i flygplanet kan du ganska snabbt göra en bedömning om din väska får plats eller inte, utan att behöva lyfta upp den och testa. Vår hjärna kan konstruera en mental representation av väskan och bagageutrymmet för att kalkylera storlek och mått.

Spatiala testfrågor i begåvningstester

I många olika begåvningstester förekommer testfrågor som undersöker personers spatiala förmåga. Vi vet till exempel att det förekommer i People Test Logic och i det standardiserade testet till utbildning av poliser i Sverige.

Det test som de använder sig av heter UNIQ och ett testföretag som har massor av övningstest inför ett sådant prov är svenska företaget SquidFactor.