Hem » Hämta inspiration för din hjärnträning » Filmer om skarpa hjärnor

Filmer om skarpa hjärnor

Vi gillar att inspireras av andra och bland spelfilmerna finns det ett par riktigt bra filmer på temat ”skarpa hjärnor” med rollfigurer som har exceptionella intellektuella förmågor.

Good Will Hunting (1997)

Filmen handlar om Will Hunting (spelad av Matt Damon), en ung man med enastående intellekt och matematisk begåvning, men med en trasig bakgrund och beteendeproblem.

Will jobbar som vaktmästare på Massachusetts Institute of Technology (MIT) och i smyg löser han ett svårt matematiskt problem som matteklassen fått.

När hans talanger upptäcks av en professor (spelad av Stellan Skarsgård) får Will hjälp av en terapeut (spelad av Robin Williams) för att övervinna sina personliga problem och förverkliga sin fulla potential.

Phenomenon (1996)

Filmen följer George Malley (spelad av John Travolta), en vanlig man som plötsligt utvecklar enastående intellektuella färdigheter efter att ha blivit träffad av en mystisk ljusstråle. Hans nya förmågor gör honom till en lokal kändis, men hans liv förändras på sätt som han inte kunde förutse.

Limitless (2011)

Filmen handlar om Eddie Morra (spelad av Bradley Cooper), en misslyckad författare som upptäcker en experimentell drog som kallas NZT-48.

Denna drog ger honom förmågan att använda 100% av sin hjärnkapacitet, vilket leder till att han får övermänskliga intellektuella färdigheter.

Eddie försöker utnyttja sina nya förmågor för att förbättra sitt liv, men snart står han inför biverkningar och faror kopplade till drogen.

A Beautiful Mind (2001)

Filmen är baserad på livet av John Nash, en briljant matematiker som kämpar med schizofreni. Russel Crowe spelar huvudrollen som Nash, och filmen följer hans resa från framgång inom matematik till kampen med sin psykiska sjukdom.

The Theory of Everything (2014)

Filmen är en biografisk skildring av den berömda teoretiska fysikern Stephen Hawking (spelad av Eddie Redmayne) och hans första fru, Jane Wilde (spelad av Felicity Jones).

Filmen följer Hawkings akademiska karriär och kampen med motorneuronsjukdom (ALS), samt hans relation med Jane.

The Imitation Game (2014)

Denna film är baserad på livet av Alan Turing, en brittisk matematiker, kryptoanalytiker och datavetenskapens pionjär. Benedict Cumberbatch spelar Turing, som leder ett team av kodknäckare för att bryta det tyska krypteringsverktyget Enigma under andra världskriget.

The Man Who Knew Infinity (2015)

Filmen är en biografisk skildring av den indiske matematikern Srinivasa Ramanujan (spelad av Dev Patel) och hans vänskap med den brittiske matematikern G.H. Hardy (spelad av Jeremy Irons).

Filmen utforskar Ramanujans resa från fattigdom i Indien till Trinity College i Cambridge, där han blir en pionjär inom matematik.

Lucy (2014)

Denna film är en science fiction-thriller där huvudpersonen, Lucy (spelad av Scarlett Johansson), får övermänskliga intellektuella färdigheter efter att ha blivit utsatt för en syntetisk drog.

Med hjälp av sina nya krafter kämpar hon mot olika motståndare och försöker förstå sitt förändrade tillstånd.

Rain Man (1988)

”Rain Man” är inspirerad av den verkliga personen Kim Peek, en man med en extraordinär minnesförmåga och som var diagnostiserad med savant syndrom.

I filmen ”Rain Man” gestaltar Dustin Hoffman Raymond, en karaktär vars förmågor återspeglar Peeks unika talanger. Filmen, som också har Tom Cruise i en av huvudrollerna, utforskar relationen mellan två bröder efter att de återförenas.

Den vann Oscars för sin berörande skildring av neurodiversitet och brödraskap. Kim Peeks liv och förmågor hade stor inverkan på filmens utveckling och karaktär.