Hem » Hjärnprofiler » Vad har Jonas von Essen för IQ?

Hjärnprofiler

Vad har Jonas von Essen för IQ?

Det är många som frågar vad Jonas von Essen har för IQ. Minnesmästaren har verkligen gjort sig ett välkänt namn genom sina framträdanden i TV-programmen Talang 2018, Muren 2021 och Postkodmiljonären 2023. Men vad har Jonas för IQ egentligen?

Att ha förmågan att kunna memorera nödvändiga eller helt onödiga saker är en viss typ av intelligens. Däremot är det sällan något som mäts i ett traditionellt IQ-test. Det är inte känt vad Jonas har för uppmätt IQ och kanske är det bara han själv som vet, ifall han någonsin tagit ett sådant test.

Jonas von Essen framför en tavla med decimaler av talet pi
Jonas von Essen efter att han satte nytt svenskt rekord i antal decimaler av pi år 2016. Foto taget av Vottivott (Wikimedia Commons)

Genom sin otroliga förmåga att minnas, i sina minnespalats, skulle man kunna tänka sig att han kan prestera bra på IQ-tester. Han skulle med all sannolikhet kunna göra massvis med tester, memorera svaren eller åtminstone mönstren.

Att Jonas von Essen skulle kunna få över 130 poäng på ett traditionellt IQ-test och kvalificera sig som medlem till Mensa är nog en lågoddsare.

Men återigen, IQ är inte samma som Bra minne, eller ska åtminstone inte testas på samma sätt.

Jonas von Essens resultat på standardiserade tester

Ett resultat som Jonas valt att redovisa öppet är de gånger han skrivit Högskoleprovet. Jonas har lyckats få maximala 2,0 hela 13 gånger! Frågan är varför han gjort testet om och om igen eftersom det inte går att få mer än 2,0 – jo, det är såklart att han haft som mål att få alla rätt.

Jonas lyckades till slut under vårens test 2023 att spika provet! I ett radioprogram med P4 Skaraborg avslöjar Jonas hur han förbereder sig på bästa sätt. Några av hans knep är att fräscha upp gymnasiematten, memorera 5000 svåra ord till orddelen och läsa svårare texter för att få upp tempot. Att drabbas av tidsbrist är inte bra när man gör varken högskoleprov eller ett IQ-test.

Att Jonas von Essen är en smart kille kan nog de allra flesta hålla med om. Men hur smart han är verkar vi inte kunna svara på. Genom att ha lyckats vinna TV-programmet Smartare än femteklassare har Jonas i alla fall bevisat att hans smarthet är bättre än en 11-åring.

Böcker av Jonas von Essen

Jonas har släppt handfasta böcker om hur minnestekniker kan se ut. Läs de och väck ditt superminne till liv!