Hem » Appar för att träna hjärnan

Appar för att träna hjärnan

Med appar till iPhone, iPad eller en Android kan du göra hjärnträning rolig och se resultatet av din träning. Vi har tips på vilka mobilappar som finns att ladda ner, några är gratis och andra kostar några kronor.

Träna hjärnan med appar till iPhone

Lumosity Brain Trainer

En väldigt populär app som finns till iPhone, men kan köras även på iPad. När du utför de olika testen och övningarna lagras dina resultat och du kan följa din utveckling gällande hastighet, minne, uppmärksamhet, flexibilitet och problemlösningsförmåga. Appen är på engelska och kräver engelsk läsförståelse.

När man gör tester i Lumosity får man först lämna uppgifter om hur man mår och hur mycket man sovit senaste natten. Detta då prestationen ofta hänger ihop med sinnesstämning och hur utvilad man är.

Programmet leder dig genom ett träningsprogram fördelat på 35 sessioner där varje session utgörs av tre test. Som gratisanvändare får du tillgång till ett par olika testrundor och spel. Vill du låsa upp hela applikationen kan du prenumerera på tjänsten månadsvis från 6,25 kr / månad. Då kan man få jämföra sina resultatat mot andra användare för att se om man är bättre än genomsnittet i sin kategori.

Direktlänk: Lumosity Brain Trainer

Charge Your Brain HD

Ett underhållande och roligt spel där du tränar minnet i olika småspel som går ut på visuellt minne av bilder, snabbhet, logiskt tänkande och jämförelse av olika objekt. Utseendet på appen gör att man tror det är för barn, men efter att ha testat spelet inser man att det är ändå ganska avancerade uppgifter man ska lösa.

Precis som så många andra appar så låts man spela vissa delar gratis. Vill man ha mer så får man betala. Man köper isåfall till olika extrapaket, som kostar ca 7 kr eller så kan man byta in poäng man förvärvat i spelet för att låsa upp dessa betaldelar.

Direktlänk: Charge Your Brain HD

Hjärnträning med appar till iPad

Einstein Brain Trainer

Den här appen är utvecklad av ett tyskt företag som försökt att täcka in många olika hjärnfunktioner. Man kan träna logiskt tänkande, minne, beräkning och visuo-spatiala arbetsminnet.

Alla resultat sparas och man kan följa sin utveckling i snygga grafer. Du kan göra dagliga workouts och få ett värde på din hjärnas Fitness. Extra roligt är att man kan spela flera spelare och tävla mot varandra.

Appen finns både gratis i en light-version och en fullversion som kostar ca 35 kr. Tyvärr endast tillgänglig på engelska.

Direktlänk: Einstein Brain Trainer HD Free | Einstein Brain Trainer HD

A Clockwork Brain

Finns att ladda ner både som gratis light-version och som betal-app för ca 25 kr (Clockwork Brain Premium). Finns även för iPhone.

Utgivaren av spelet släpper kontinuerligt olika Game Packs där man får nya tester. Varje Game Pack kostar 7 kr att ladda ner. Varje spel går ut på att använda olika arbetsminnesfunktioner. Väldigt många av spelen kräver fokusering och att man har bra förmåga att ignorera störande objekt som är med för att förvilla.

Direktlänk: Clockwork Brain

Åsså appar till Android

Memory Trainer

Ett mycket välgjort spel som sätter din hjärna på många utmanande prov. Programmet är uppbyggt kring olika workout sessioner där du tränas på spatialt minne, arbetsminne, fokus och koncentration. Du kan sätta mål för hur duktig du vill bli och programmet hjälper dig då att träna mot det målet.

Programmet är gratis och går att ladda ner direkt från Android Market eller via Google Play.

Öva din förmåga att fokusera med Muse Headband och Calm app. De är exempel på meditationsappar eller i gränslandet för att också vara hypnosappar.