Hem » Hämta inspiration för din hjärnträning » Böcker om att träna hjärnan

Böcker om att träna hjärnan

Vägen till mästarminne

Vägen till mästarminne, Mattias RibbingDet här är en bok av vår svenska stolthet inom minnesteknik – Mattias Ribbing! Mattias har tränat sig till ett superminne och bevisat att det går.

Det som är riktigt bra med den här boken är att den fokuserar på vardagen. Teknikerna som beskrivs fungerar såklart på många olika områden, men exemplen som tas upp rör sånt som ger vardagsnytt; komma ihåg planering, namn på personer du träffar till att minnas hela innehållet i en bok.

Köpa online: Bokus (pocket) | Bokus (e-bok)


Så får du ett superminne – Minnesteknikerna som alla kan använda

Så får du superminne, bok av Jonas von Essen om minnesteknikerJonas von Essen är tvåfaldig världsmästare i minne och i den här boken delar han med sig av sina kunskaper så att alla kan förbättra sin minnesteknik. Det finns handfasta tips om hur man bättre kan lära sig glosor, minnes namnet på alla på festen eller komma ihåg lösenord lättare. Boken är på 109 sidor och finns att beställa hos nätbokhandeln.

Köp hos Bokus


Den översvämmade hjärnan : en bok om arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden

Torkel Klingbergs bok Den översvämmade hjärnanEn bok av ”Professor Arbetsminne”, Torkel Klingberg, som ägnat åratal av sitt liv åt forskningen kring arbetsminnet. I boken får man följa med på en färd genom hjärnan och hur dagens översvämmade informationssamhälle hanteras av våra hjärnor. Man får också lära sig mer om hur man kan träna hjärnan för att prestera bättre.

Länk: Bokus


Den lärande hjärnan

Mer läsning från professor T.Klingberg får du i den här boken som är ett inlägg i debatten kring hur vi ska kunna ge våra barn och tonåringar de bästa förutsättningarna att lära och utvecklas. Genom exempel från egen och andras forskning, och öden hämtade ur verkliga livet, visar Torkel Klingberg hur hjärnan påverkas av allt ifrån gener till stress, fysisk aktivitet och nära relationer.

Länk: Bokus


Moonwalk med Einstein – minnet och konsten att komma ihåg

I den här boken får man följa journalisten Joshua Foer som får i uppdrag att gestalta de amerikanska mästerskapen i minne. Under hans research får han veta att vem som helst kan träna sitt minne och ställa upp i mästerskapen.

Som läsare av boken får man följa hans träning och samtidigt lära sig hur minnet och inlärning fungerar, vilka begränsningar vi har men framförallt vilken potential vår hjärna besitter. Hur gick det för Joshua i de amerikanska mästerskapen? Svaret får du i boken. Orkar du inte läsa den kanske han avslöjar något i den föreläsning han gav på TED.com.

Länk till videoklippet på TED: https://www.ted.com/talks/joshua_foer_feats_of_memory_anyone_can_do.html

Länk: Bokus


Maxa ditt minne – tekniker som stärker minnet och kreativiteten

Tony Buzans bok Maxa ditt MinneEn mycket lättsam bok om olika metoder för att förbättra minnet. Boken fokuserar på att ge tekniker som gör att man inte glömmer så många saker. Fokus ligger alltså på långtidsminnet och rör vardagliga saker som pin-koder, namn och datum. Även för dig som studerar kan boken ge nyttiga tips för bättre inlärning.

Provläs boken direkt på nätet