Hem » Nootropics » Kosttillskott för hjärnan » Igelkottstaggsvamp

Igelkottstaggsvamp

Igelkottstaggsvampen (lat. Hericium erinaceus), även känt som Lion’s Mane, är mer än bara en fascinerande svamp som växer skogen. Med sitt unika utseende och fluffiga, taggiga struktur, påminner den om en igelkotts taggar eller en lejons man, beroende på vem du frågar.

Igelkottstaggsvamp på ett ekträd (Hericium erinaceus)

Men denna svamp är inte bara en skönhet att skåda – den har också en lång historia av användning inom traditionell medicin och modern forskning börjar precis skrapa på ytan av dess potentiella hälsofördelar.

Effekter av igelkottstaggsvamp

Igelkottstaggsvamp har länge varit föremål för forskning på grund av dess potentiella hälsofördelar. Många av dessa studier har fokuserat på svampens effekter på hjärnan och kognitiva funktioner. Flera företag har skapat kosttillskott med svampen som huvudingrediens.

  • Kognitiva fördelar: Flera studier har visat att Igelkottstaggsvamp kan ha positiva effekter på hjärnans funktion. Detta inkluderar förbättring av minne, koncentration och kognitiv flexibilitet (1). Ämnen i svampen tros stimulera produktionen av nervtillväxtfaktor (NGF), ett protein som spelar en viktig roll i tillväxt, underhåll och överlevnad av nervceller (2).
  • Andra potentiella hälsofördelar: Utöver de kognitiva fördelarna har Igelkottstaggsvamp också studerats för sina antiinflammatoriska egenskaper, dess förmåga att stödja immunsystemet, och dess potentiella roll i att bekämpa vissa typer av cancer (3).

Plocka Igelkottstaggsvamp i Sverige

Lion's Mane på nedfallet träd i Skåne, Sverige

Naturligt växer svampen på stammar av träd som ek och bok, ibland i håligheter i träden. Fruktkroppar syns på hösten och förekommer även på träd som har dött.

Arten är väldigt sällsynt i Sverige men har hittats i Skåne, Blekinge, Småland bland annat. SLU driver tjänsten Artdatabanken där det finns en karta med noterade fynd av svampen i Sverige.

Större chans att hitta och plocka svampen finns i Asien och Nordamerika. Det är också därifrån som det mesta av råvaran för kosttillskott med igelkottstaggsvamp hämtas.

Kosttillskott med igelkottstaggsvamp

Som kosttillskott finns Igelkottstaggsvamp i flera former, inklusive kapslar, pulver och tinkturer. Doseringen kan variera beroende på produktens styrka och form, så det är viktigt att följa rekommendationerna på etiketten eller rådfråga en hälsoexpert.

Kapslar med Lion's Mane från Närokällan
Närokällans extrakt av Lion’s Mane i kapselform

Kosttillskottsbranschen är omfattande och till vissa delar oreglerad. Köp därför endast från pålitliga källor och företag som är kända för god kontroll av innehållet i produkterna.

ProduktMängdDoseringUrsprungBeskrivning
Närökällan Lion’s Mane90 kapslar3 st/dagEj specKapslar
Rawpowder Lion’s Mane100 g1-2 tsk/dagKinaPulver
Healthwell Lion’s Mane90 kapslar2 st/dagEj specKapslar
Four Sigmatic Lion´s Mane Mushroom Elixir Mix20 påsar à 3 gram1 påse/dagKinaPulveriserat extrakt i portionspåsar

Det finska företaget Four Sigmatic har gjort en stor insats för att lyfta dess användning. De har flera produkter där Lion’s mane ingår i till exempel snabbkaffet där även extrakt från chaga finns.

Four Sigmatic portionspåsar med Lion's mane (igelkottstaggsvamp)
De här två produkterna innehåller Lion’s Mane.

Vill du köpa igelkottstaggsvamp i denna form kan du välja på förpackningar med 10-20 portionspåsar. Instant Coffee Powder blandas med hetvatten och har en god kaffesmak.

Elixir Mix kan man blanda ner i smoothies, juice eller vatten. Den innehåller förutom igelkottstaggsvamp också åkermynta, nypon, rosenrot och stevia. Svenska återförsäljare till Four Sigmatic är:

Biverkningar av Lion’s Mane

Även om Lion’s Mane anses vara säker att inta för de flesta människor är det några grupper som bör vara försiktiga. Här är några rapporterade biverkningar som kan påverka hälsan negativt:

  1. Allergiska reaktioner: Vissa personer kan uppleva allergiska reaktioner efter att ha konsumerat Lion’s Mane, särskilt om de är allergiska mot svampar. Symptom kan inkludera hudutslag, andningssvårigheter eller anafylaxi i sällsynta fall.
  2. Magsmärtor: Det har rapporterats att vissa personer upplever magsmärtor eller obehag efter att ha konsumerat Lion’s Mane.
  3. Blodförtunnande effekt: Det finns några rapporter som tyder på att igelkottstaggsvamp kan ha en blodförtunnande effekt, vilket kan öka risken för blödning, särskilt om någon redan tar blodförtunnande mediciner.
  4. Lågt blodsocker: Extrakt från Igelkottstaggsvamp kan potentiellt sänka blodsockernivåerna, vilket kan vara en oro för personer med diabetes eller de som tar mediciner för att sänka blodsockret.

Eftersom Lion’s Mane kan påverka blodsockernivåerna och ha en blodförtunnande effekt, bör personer som tar mediciner för diabetes eller blodförtunnande läkemedel rådfråga en läkare innan de börjar med ett tillskott innehållandes svampextrakt.

Recept för att laga mat med igelkottstaggsvamp

Svampen räknas som en delikatess och det finns recept på fin mat för livsnjutare som också vill äta mat med hälsofördelar. Kolla till exempel in receptet på svampbiffar hos Wicked Kitchen.

Nätbutiken Gourmetsvampar har lagt upp ett recept på schnitzlar som tillagas med igelkottstaggsvamp. Svampen paneras med mjöl, ägg och ströbröd innan den steks frasig i en stekpanna eller läggs ner i en fritös.


Källor
1. Saitsu, Y., Nishide, A., Kikushima, K., Shimizu, K., & Ohnuki, K. (2019). Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomedical Research, 40(4), 125-131. https://doi.org/10.2220/biomedres.40.125

2. Lai, P.-L., Naidu, M., Sabaratnam, V., Wong, K.-H., David, R. P., Kuppusamy, U. R., Abdullah, N., & Malek, S. N. A. (2013). Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. International Journal of Medicinal Mushrooms, 15(6), 539-554. https://doi.org/10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30

3. Khan, M. A., Tania, M., Liu, R., & Rahman, M. M. (2013). Hericium erinaceus: an edible mushroom with medicinal values. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 10. https://doi.org/10.1515/jcim-2013-0001