Hem » Hjärnkunskap » Huvudvärk

Huvudvärk

Huvudvärk är ett vanligt symptom som kan variera från mild till mycket intensiv smärta. Det finns flera typer av huvudvärk, varav de mest förekommande är spänningshuvudvärk, migrän och klusterhuvudvärk.

tar sig åt huvudet med huvudvärk

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den mest utbredda formen av huvudvärk och drabbar människor i alla åldrar. Karakteristiskt för denna typ är en konstant, tryckande smärta som ofta beskrivs som ett band runt huvudet.

Smärtan är vanligtvis mild till måttlig och påverkar båda sidor av huvudet. Den kan variera i längd från några timmar till flera dagar och förvärras sällan av rutinmässig fysisk aktivitet, till skillnad från migrän.

Orsakerna till spänningshuvudvärk är inte fullständigt kartlagda, men vanliga utlösande faktorer inkluderar stress, muskelspänningar i nacke och skalp, ångest, och brist på sömn.

Ofta kan man hantera denna huvudvärk med livsstilsförändringar såsom ökad fysisk aktivitet, förbättrade sömnvanor och stresshantering. Icke receptbelagda smärtstillande medel som innehåller paracetamol eller ibuprofen kan lindra symtomen.

känner att ett migränanfall är på gång

Migrän

Migrän är en intensiv och ofta återkommande form av huvudvärk som kan vara svår att hantera. Den kännetecknas av pulserande eller dunkande smärta, vanligen på ena sidan av huvudet.

Migränattacker kan variera i längd från några timmar till tre dagar och kan följas av andra symtom som illamående, kräkningar, extrem känslighet för ljus och ljud, samt synrubbningar kända som aura.

Den exakta orsaken till migrän är inte känd, men det tros bero på genetiska och miljömässiga faktorer. Vissa utlösare som stress, hormonella förändringar, vissa livsmedel och väderförändringar kan provocera fram en attack.

Behandlingen innefattar både förebyggande och akuta åtgärder. Förebyggande mediciner kan ordineras för de som upplever frekventa eller särskilt svåra attacker, medan akutmediciner syftar till att avbryta eller lindra migrän när den inträffar. Det finns också alternativa metoder som migränhuva med kylande effekt på huvudet.

Klusterhuvudvärk

Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk), som är mindre vanlig än spänningshuvudvärk och migrän, är känd för sin extrema smärta. Det beskrivs göra mer ont än förlossning och njursten.

upplever intensiv smärta som kan vara klusterhuvudvärk

Attackerna sker i grupper eller kluster, ofta vid samma tidpunkt på dygnet under en period på flera veckor eller månader (klusterperiod). Smärtan är ofta lokaliserad till eller omkring ett öga, och kan åtföljas av rodnad i ögat, nästäppa, svettningar eller blekhet på den drabbade sidan.

Denna typ av huvudvärk är särskilt utmanande att behandla på grund av dess plötsliga uppkomst och svåra smärta. Inandning av rent syre och användning av triptaner kan lindra symtomen snabbt.

På grund av det återkommande mönstret och den svåra smärtan, kan långsiktiga behandlingsstrategier inkludera läkemedel som används för att stabilisera och förebygga framtida episoder.

Söka vård för huvudvärk

Vissa typer av huvudvärk kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet och att man uppsöker vård.

Om huvudvärken plötsligt är mycket svår, förekommer tillsammans med nackstelhet, feber, förvirring, synförlust, eller om den uppträder efter ett huvudtrauma, är det viktigt att snabbt söka vård.

Detsamma gäller för huvudvärk som förändras i karaktär eller intensitet över tid. Dessa kan vara tecken på allvarligare tillstånd som hjärnblödning eller infektion. Ring 1177 för rådgivning eller 112 vid akuta tillstånd.


Bra länkar