Hem » Träna hjärnan » Kluriga pussel och leksaker

Kluriga pussel och leksaker

Det finns många kluriga pussel som utmanar hjärnan, som de roliga tredimensionella pusslen där du behöver vrida runt och flytta olika delar för att lösa ”labyrinten”.

Pusslen kan vara gjorda i trä eller metall och vissa delar kan sitta ihop med snören. En del kallar dessa för Brain Teaser Toys, för de kan verkligen reta gallfeber och vara otroligt frustrerande.

Ett av de mest klassiska pusslen är Rubiks Kub, en kub med 3×3 bitar i olika färger. Uppgiften är att få alla bitar att vara i samma färg på en sida genom att vrida en tredjedel av kuben i taget.

Klurigt träpussel i flera dimensioner

Du kanske har sett på Mästarnas Mästare på SVT där deltagarna ställs inför uppgiften att lösa pussel under stress. Där är det nästan alltid med ett moment då klossar i trä ska sättas samman för att bilda en kub.

Blocken har olika storlekar och former och det är en riktig utmaning att få dem att passa ihop. Det här är ett exempel på ett hjärnans utmanande pussel som kan vara både frustrerande och tillfredsställande på samma gång.

Om du vill prova det här hemma kan du använda olika formade block eller till och med försöka göra egna block. Eller så köper du en färdig sats med olika 3-dimensionella träpussel av olika svårighetsgrad.

Pussel som löses genom att tänka utanför boxen

Det är den här typen av pussel som verkligen kan utmana dig och få dig att tänka ”utanför boxen”.

Det finns också mindre frustrerande och mer avslappnade tvådimensionella pussel. Dessa kommer vanligtvis i form av ett papperspussel eller ett plastpussel med olika formade bitar som måste sättas ihop.

Målet är fortfarande att använda din hjärnkapacitet för att lösa pusslet, men de anses i allmänhet vara mindre frustrerande än tredimensionella pussel.

En japansk tillverkare av den här typen av pussel är Hanayama med sin serie Huzzle.

Kluriga leksaker till barn

Att utmana hjärnan är viktigt för barns utveckling. Föräldrar vill gärna att barnen ska utvecklas och bli självständiga tänkare som klarar livets utmaningar. Det finns många sätt att aktivera hjärnan på och utmanande pussel och spel kan vara något som barnet tycker är kul.

Det är dock viktigt att klurigheten är på en nivå som barnet har möjlighet att klara av. Det ligger i vår biologi att söka efter dopaminkickar och det får man verkligen när man lyckats lösa ett klurigt pussel.

Mensa, föreningen för människor med högt IQ, har lanserat en serie med trä- och metallpussel för alla åldrar från 6+ och uppåt. Mensa pussel är så små att man kan ta med de i fickan.

Extremt kluriga pusslen

Är du ute efter de svåraste av de svåra? Då finns det några extremt kluriga pussel som definitivt kommer att utmana dig. Det är i allmänhet tredimensionella pussel där bitarna är mycket små och måste sättas ihop på ett mycket exakt sätt.

En del människor tycker att den här typen av pussel är alltför frustrerande, men andra tycker att de är märkligt beroendeframkallande. Om du vill prova ett av dessa, se till att du har lite tid över eftersom det kan ta ett tag att lösa dem!

Att lägga vanliga pussel med motiv är inte så klurigt men tränar hjärnan på sitt sätt. Visste du förresten vilket som enligt många är världens svåraste pussel?

Mer på samma tema