Hem » Nootropics

Nootropics

Finns det piller som kan göra att vår hjärna presterar bättre, för ökad koncentrationsförmåga och ett bättre minne? Nootropics är ett samlingsnamn för substanser som kan öka vår mentala kapacitet och inlärningsförmåga.


Innehåll på sidan


Nootropisk effekt

Begreppet Nootropics innefattar en hel del naturmedel som örter och funktionell mat (vitaminer). Koffein i kaffe ökar graden av vakenhet och kan stärka koncentrationsförmågan. Det uppfyller ju då kriteriet för att beskrivas som en nootropisk substans.

Mycket handlar det om vilken nivå man startar på. En riktigt trött hjärna får fart av en liten godisbit och då har den en nootropisk effekt.

Vi har tittat närmare på kosttillskott (pulver och tabletter) för hjärnan, som kan förbättra minne och koncentrationsförmåga.

Mat och ingredienser med nootropiska egenskaper

Maten vi stoppar i oss påverkar vår hjärna både direkt och indirekt. En del ingredienser och råvaror är mer kända än andra för att ha påverkan på vår hjärna.

Kakao

Kakao klassas ofta som en nootropisk substans, det vill säga den kan ha positiva effekter på kognitiva funktioner. De aktiva ingredienserna i kakao, som teobromin och flavonoider, är kända för att främja blodflödet till hjärnan och förbättra humör och koncentration.

Dessutom innehåller kakao antioxidanter som kan bidra till att minska oxidativ stress och inflammation, vilket är fördelaktigt för hjärnhälsan. Dock bör man notera att effekterna kan variera beroende på individ och mängden konsumerad kakao.