Hem » Nootropics

Nootropics

Finns det piller som kan göra att vår hjärna presterar bättre, för ökad koncentrationsförmåga och ett bättre minne? Nootropics är ett samlingsnamn för substanser som kan öka vår mentala kapacitet och inlärningsförmåga.


Innehåll på sidan


Nootropisk effekt

Begreppet Nootropics innefattar en hel del naturmedel som örter och funktionell mat (vitaminer). Koffein i kaffe ökar graden av vakenhet och kan stärka koncentrationsförmågan. Det uppfyller ju då kriteriet för att beskrivas som en nootropisk substans.

Mycket handlar det om vilken nivå man startar på. En riktigt trött hjärna får fart av en liten godisbit och då har den en nootropisk effekt. Men vi har tittat närmare på kosttillskott (pulver och tabletter) som kan förbättra minne och koncentrationsförmåga.

Kosttillskott för bättre koncentration och minne

Omega-3

Omega-3, olika sorters piller på ett bord
Olika sorters piller med Omega-3

Omega-3 förekommer naturligt i fisk och vegetabiliska oljor och många produkter har nu även spetsats med omega-3 tillsatser. Att ämnet har en viktig roll för hjärnans funktion är ganska klart. Huruvida högt intag av Omega-3 kan förbättra vår kognitiva förmåga är däremot inte helt klart. Det är en essentiell fettsyra som vid brist kan ge försämrad nybildning av hjärnceller. Kan köpas som kosttillskott.

Koffein

kaffebönor, innehåller koffein
Kaffebönor med koffein

Koffein är ett ämne som många är beroende av. Det ger en högre grad av vakenhet och det kan öka prestationen i tankekrävande uppgifter om man annars skulle känt sig trött.

Att dricka en kopp kaffe är det absolut vanligaste sättet att få i sig koffein på och en kopp innehåller cirka 70 mg. Energidrycker har tillsatt koffein men det finns också att köpa som tabletter med 200 mg per tablett. Det finns flera olika tillverkare av koffeintabletter där Skip är svensktillverkade sedan 1971.

Nyhet: BIB (boost in a box) – ett koffeinpulver du häller på tungan

Ginkgo Biloba

gingko biloba, blad och piller
Gingko biloba

Gingko Biloba är ett populärt naturläkemedel som marknadsförs förbättra koncentration och minne. Det finns vetenskapliga studier som både visar oförändrad och förbättrad koncentrationsförmåga. Växten har använts i Kina under mycket lång tid.

Hos Läkemedelsverket är Ginkgo biloba registrerat som naturläkemedel som kan användas ifall läkare konstaterat att annan allvarlig sjukdom inte föreligger en försämrad hjärnfunktion. Naturläkemedel baserade på denna växt finns att köpa i tablettform i butiker som säljer kosttillskott.

Ginseng

ginsengrot på ett fat
Ginsengrot

Ginseng har också en lång tradition som medicinalört i Asien. Roten beskrivs ge förbättrat minne och ökad koncentrationsförmåga. Det är däremot inte fastställt i västerländsk medicin att roten har den effekten.

Ginsengrot går att köpa som kosttillskott i tablettform eller som pulver att sätta i smoothies. Ett känt märke är Gerimax som finns hos till exempel Svensk Hälsokost men går också att köpa på apotek som MEDS online.

Igelkottstaggsvamp

Igelkottstaggsvamp (Lion’s mane), Hericium erinaceus, är en vit svamp med långa taggar som ser ut som en lejonman. Den har blivit otroligt populär för dess påstådda effekt som nootropikum och därför har det lanserats flera beredningar av igelkottstaggsvamp som kostillskott.

Fler kosttillskott för hjärnan