Hem » Appar för att träna hjärnan » Spel som tränar din hjärna

Spel som tränar din hjärna

Många spel kräver att vi använder vår hjärna för att lösa olika problem eller vara väldigt fokuserad. Både datorspel och brädspel kan vara stimulerande för hjärnan och absolut vara en form av hjärnträning.

Att spela stimulerar kognitiva funktioner som minne, problemlösning och beslutsfattande. Forskning tyder på att regelbundet spelande kan förbättra dessa förmågor, vilket i sin tur kan ha positiva effekter på vardagliga uppgifter.

Specifika genrer, såsom pussel eller strategispel, är särskilt effektiva för att utmana hjärnan på nya och kreativa sätt. Dessutom kan samarbetsspel främja sociala färdigheter och teamwork, vilket också är viktigt för mental hälsa och välbefinnande.

Genom att integrera spel i vår dagliga rutin kan vi alltså dra nytta av en rolig och engagerande metod för att hålla vårt sinne skarpt och aktivt. Det är en lika viktig del att lägga in vardagen som fysisk motion.

Spelet du styr med hjärnan

han spelar mobilspelet som styrs med hjärnan

Ett svenskt företag har utvecklat en teknik för att fånga upp hjärnans aktivitet och låta den styra ett mobilspel. Mendi heter företaget och deras headset kan hjälpa dig visualisera hur du tänker.

Tekniken kallas för functional near-infrared spectroscopy (fNIRS) och mäter hjärnans blodflöde och syresättning i prefrontala cortex. Det spelet gör är att få dig att bli medveten om hjärnans aktivitet genom att se den på mobilskärmen.

Av de som köpt och använt tekniken är det många som rapporterar ökat fokus, bättre stressreglering, humörkontroll och bättre sömn. Du kan läsa berättelser från användare här.

Enklare mobilspel som hjärnträning

Många enkla mobilspel kan också vara en form av hjärnträning. Att spela sudoku på mobilen varje dag är både avkopplande och stimulerande på samma gång.

En del tycker att Candy Crush är det många som tycker är roligt och det kräver också att man tänker, är uppmärksam och har en strategi.

Memoryspel på mobilen finns det en hel uppsjö av både för barn och vuxna, i olika svårighetsgrad.

Ordspel som Wordfeud, Word Connect och Ruzzle (fd Rumble) är roliga på sitt sätt för den som gillar bokstäver och att bilda ord. Där finns även den sociala kontexten att kunna spela mot andra.

Brädspel som utmanar hjärnan

Brädspel, med sin rika historia och variation, erbjuder en unik plattform för hjärnträning som engagerar spelare på djupet. Dessa spel kräver ofta strategisk planering, snabbtänkthet och förmågan att förutse motståndarens drag, vilket tränar hjärnans flexibilitet och förbättrar problemlösningsfärdigheter.

schack brädspel

Dessutom kan brädspel stärka sociala band och förbättra kommunikationsförmågan när man spelar med familj och vänner. Det utvecklar en form av känslomässig intelligens som är minst lika viktig för vår mental hälsa.

Några vanliga brädspel som vi anser vara bra hjärnträning är:

  • Schack: klassiskt strategispel som tränar flera kognitiva färdigheter, däribland logiskt tänkande, planering och förutseende av motståndarens drag. Schack stimulerar också minnesfunktionen, eftersom spelare måste komma ihåg olika öppningar och slutspel.
  • Scrabble: ordspel som tränar på förmågan att använda sitt ordförråd och språkfärdighet genom att skapa ord på ett spelbräde med målet att uppnå högsta möjliga poäng.
  • Settlers: resurshanteringsspel som kräver planering och att optimera sina resurser effektivt för att bygga vägar, bosättningar och städer. Det tränar förmågan till strategisk planering, resurshantering och förhandling med andra spelare.
scrabble (alfapet)
Scrabble ordspel (Alfapet på svenska)