Hem » Tester av hjärnan » Stroop-test

Stroop-test

Stroop-testet är ett psykologisk test som mäter din kognitiva flexibilitet. Din uppgift är att klicka på knappen för den färg som texten skrivs med, och försöka bortse från vad ordet säger.

Vårat enkla Strooptest består av 10 ord på svenska. Klicka på startknappen när du är redo.Stroop-testet är en populär neuropsykologisk uppgift som används för att utforska kognitiv kontroll och bearbetningshastighet i hjärnan. Uppfunnet av J. Ridley Stroop på 1930-talet, belyser testet en fascinerande kognitiv konflikt mellan ordets betydelse och färgen på bläcket det är skrivet i.

Under testet visas ord som representerar olika färger, men dessa ord är tryckta i bläck av en färg som inte överensstämmer med ordets betydelse. Till exempel kan ordet ”Grön” vara skrivet i rött bläck.

exempelfråga stroop test svenska

Uppgiften för deltagaren är att snabbt identifiera färgen på bläcket, inte ordets betydelse. Denna uppgift är utmanande eftersom det krävs att man undertrycker den automatiska tendensen att läsa ordet.

Strooptest mäter interferensförmågan

Stroop-effekten, som detta fenomen kallas, illustrerar den kognitiva interferensen där en uppgift stör bearbetningen av en annan. Det visar hur automatiska processer (som att läsa) kan störa mer medvetna uppgifter (som att identifiera en färg).

Testet används inom psykologi för att mäta en persons selektiva uppmärksamhet, bearbetningshastighet och förmåga att hantera interferens. Det används ofta inom neuropsykologisk testning för att utvärdera exekutiva funktioner, särskilt i situationer där hjärnskador eller sjukdomar misstänks påverka dessa förmågor.

I modern tid används Stroop-testet inte bara inom klinisk psykologi, utan också inom forskning för att studera allt från språkbehandling till sociala och emotionella processer i hjärnan.

Dess enkelhet och kraftfulla insikter i kognitiva processer gör det till ett värdefullt verktyg för en mängd olika vetenskapliga och medicinska tillämpningar.