Hem » Träna hjärnan » Kluriga pussel och leksaker » Träna hjärnan med Rubiks Kub

Träna hjärnan med Rubiks Kub

Rubiks kub är inte bara en populär leksak; det är också ett utmärkt verktyg för att träna hjärnan. Detta tredimensionella pussel utmanar ditt sinne på flera sätt, från logiskt tänkande till problemlösning och minnesförmåga. Läs den här artikeln för att få veta hur du kan använda Rubiks kub för att stimulera och förbättra din kognitiva funktion.

Rubiks kub

Rubiks kub skapades ursprungligen av Ernő Rubik, en ungersk arkitekt och professor i arkitektur, 1974. Han utformade den som ett undervisningsverktyg för att hjälpa förklara tredimensionell geometri. Ursprungligen kallade han den för ”Magiska kuben” (”Bűvös Kocka” på ungerska).

Ernő Rubik insåg snart att hans ”Magiska kub” hade potential långt utöver klassrummet. Han sökte patent för sin uppfinning och 1975 började den säljas i Ungern. Två år senare, 1977 och 1978, blev den tillgänglig i Budapests butiker och blev snabbt populär.

1978 upptäcktes kuben av en amerikansk affärsman vid namn Tom Kremer på en internationell leksaksmässa. Kremer blev fascinerad av kuben och lyckades övertyga det amerikanska företaget Ideal Toy Corp att producera och distribuera den. 1980 relanserades den som ”Rubik’s Cube” och blev en internationell sensation.

Tävlingar och rekordtider med Rubiks kub

Rubiks kub har fortsatt att vara populär långt efter sin ursprungliga lansering. Det har lett till utvecklingen av en mängd olika lösningstekniker och en hel subkultur av ”speedcubing”, där deltagare tävlar om att lösa kuben på kortast möjliga tid.

Max Park innehar rekordet för lösning av den klassiska 3x3x3 kuben på 3,134 sekunder. Det världsrekordet satte Max vid en tävling i Kalifornien i juni 2023.

Kuben har också inspirerat en rad andra spel och vetenskapliga problem, och den används ofta som en metafor inom populärkultur och akademiska studier.

Idag hålls det regelbundna världsmästerskap i Rubiks kub, och det har utvecklats flera varianter av den ursprungliga kuben, inklusive versioner med fler eller färre rader och kolumner, samt elektroniska och virtuella versioner.

Kognitiva färdigheter som tränas med Rubiks kub

Kognitiva Fördelar

  1. Förbättrar Minnet: Lösa kuben kräver att du kommer ihåg olika algoritmer.
  2. Utvecklar Problemlösningsförmåga: Du måste tänka flera steg framåt.
  3. Förbättrar Spatial Förståelse: Kuben hjälper dig att förstå hur objekt relaterar till varandra i ett tredimensionellt rum.
  4. Ökar Koncentration: Det kräver fullständig uppmärksamhet att lösa kuben.

Fysiska Fördelar

  1. Fingerfärdighet: Manövrering av kuben förbättrar din hand-öga-koordination.
  2. Snabbhet: Med tiden lär du dig att lösa kuben snabbare, vilket förbättrar dina reflexer.

Förbättra din förmåga att lösa kuben

Först och främst är det viktigt att förstå kubens struktur. Varje sida av kuben har en central bit som inte rör sig. Denna centrala bit bestämmer sidans färg.

visar en rubiks kub med tre sidor synliga

Om den centrala biten är vit, kommer alla andra bitar på den sidan också att vara vita när kuben är löst. Förutom de centrala bitarna har varje sida också kanter och hörn. Kanterna är de bitar som har två färger, medan hörnen har tre.

Grundläggande algoritmer för lösning av Rubiks kub

När du har en god förståelse för kubens struktur kan du börja med de grundläggande algoritmerna för att lösa den. Det första steget brukar vara att skapa ett vitt kors på en av sidorna, vanligtvis den vita. Detta innebär att du ordnar de vita kantbitarna så att de bildar ett kors med den vita centrala biten.

Efter att ha skapat det vita korset fokuserar du på att lösa hörnen på samma sida. Detta kallas ofta för att lösa det ”första lagret”. Du använder olika algoritmer för att flytta hörnbitarna till deras rätta platser, så att hela det första lagret är löst.

en person sitter i en fåtölj och kastar en rubiks kub från sin hand

Nästa steg är att lösa det andra lagret, vilket innebär att du löser mittenkanterna. Detta görs genom att använda en annan uppsättning algoritmer för att flytta kantbitarna från det övre lagret till det mellersta lagret, utan att förstöra det redan lösta första lagret.

Slutligen kommer du till det sista steget, som är att skapa ett gult kors på den motsatta sidan av det vita korset. Detta är det sista steget i att lösa kuben och kräver en annan uppsättning algoritmer. När det gula korset är klart, är kuben löst.

Genom att förstå dessa grundläggande tekniker och algoritmer kan du börja din resa mot att bli en kubmästare. Det kräver övning och tålamod, men belöningen är en stark känsla av prestation och en hjärna som har fått en utmärkt träning.

När du bemästrar den klassiska 3×3 kan du gå vidare och kanske till slut även klara någon av världens kanske svåraste rubiks-kuber.

Köpa Rubiks kub online

Störst i Sverige på kubpussel är Cuboss som inte bara har Rubiks kub utan även många andra kubspel, träspel, shape shifters med mera.