Hem » Personlighet » Psykologtest för att bli polis

Personlighet, Rekrytering

Psykologtest för att bli polis

Alla personlighetstyper är inte lämpliga att bli polis och därför används psykologiska tester till polisutbildningen. Det är bara sökande som uppfyllt de grundläggande kraven som kommer till den delen i prövningen.

psykologtest till polisutbildningen

Första delen i psykologitesterna börjar i en datasal där man får svara på frågor i ett personlighetstest. Polisen använder idag NEO-PI-R, vilket är ett beprövat personlighetstest.

Förbereda sig inför polisens personlighets- och psykologtester

Personlighetstestet kan du göra när som helst och om du skaffar ett konto hos SquidFactor ingår att göra NEO-PI-R när du samtidigt tränar på polisens begåvningstest.

Intervjun med psykologen: Säkerhetsprövningen

Resultatet från de föregående testerna avgör om man går vidare och får träffa en psykolog. Där ställs fler frågor om personen, man får berätta om sig själv och till exempel varför man vill bli polis.

Det är viktigt att hela tiden svara ärligt som man är och inte vad andra förväntar sig att man ska vara. En uppgift som psykologen har är att undersöka lämpligheten genom att analysera den sökandes lojalitet och pålitlighet.

Sedan några år tillbaka har den psykologiska kravprofilen ändrats för de som vill bli poliser. I Polismyndighetens PM (A687.158/2020) finns att läsa om bland annat:

  • Kognitiva förmågor
  • Samhälls- och människointresse
  • Rättsmedvetenhet och ansvarstagande
  • Social och kommunikativ förmåga
  • Stabilitet och psykisk hälsa
  • Uthållighet

Polisen har gjort många bra filmer att titta på för den som funderar på att söka till Polishögskolan. Du hittar de enklast på deras Youtube-kanal.