Hem » Okategoriserade » Världens svåraste Rubiks-kuber: klarar du att lösa de här?

Okategoriserade

Världens svåraste Rubiks-kuber: klarar du att lösa de här?

Den klassiska Rubiks kub består av 6 sidor med 3×3 färgade fält. För många är den svår nog att lösa men kan med lite träning bemästras. Den som vill ha mer utmaning kan ge sig på några av världens svåraste kuber, som någon av de vi tittat närmare på här.

Innan vi börjar med vår lista på svåra kuber måste vi definiera vad som är en svår kub. Det är inte givet att det är kuberna med flest bitar som är svårast. Det finns till exempel 22×22 som kan tänkas vara svårare än en 5×5 men det är samma process för att lösa de.

Om det handlar om att lösa det på snabbast tid så javisst, då kommer det ta längre tid att lösa den större kuben men inte svårare.

Svårighetsgraden ökar däremot mycket när man adderar bitar som kan ändra form eller att förflyttningar blir blockerade i vissa lägen. Exempel på såna här svårare Rubiks kuber kommer här.

FangCun Ghost Cube

Ghost Cube
FangCun Ghost Cube

Den ser väldigt uppdelad ut i många bitar men är faktiskt en 3×3-kub. Ghost Cube är helt svart och här måste man istället för färg jobba efter form för att lösa den. Blandad är den nästan inte igenkännbar så det blir mycket svårt att räkna ut vilken bit som ska vart.

Köpställe: Cuboss

Curvy Copter

Curvy Copter
Curvy Copter

Den här kuben går att bland på två olika sätt, vilket ger två olika svårighetsgrader. Du löser den genom att vrida runt kanterna i 180 graders vinklar. Det går att blanda och vrida även i vinklar om 40 grader och sen vrida en axel till (jumbling). Kubare brukar kalla den här typen av rubiks kuber för Shape Shifters då bitarna kan ändra form.

Köpställe: Cuboss

Rubiks Impossible

Rubiks Impossible
Är den verkligen omöjlig?

Med det utmanande namnet Impossible är det vissa som inte ens försöker och andra som tar sig an utmaningen med största seriositet.

Det är den klassiska 3×3 kuben men med twisten att färgerna ser olika ut beroende på vilken vinkel du betraktar de från. Detta gör det mycket utmanande och för de allra flesta frustrerande upp över öronen.

Köpställe: Proshop

Hjärnträning kan vi få på många sätt men viktigt för motivationen är att lägga utmaningen på en lagom nivå. Är du nyfiken på kuber men inte har hållt på så mycket tidigare kan du börja med att läsa om grundläggande algoritmer för Rubiks kub.