Ugears

Man kan kalla de för byggsatser eller 3D-pussel i trä. Ugears har fantastiska modeller med mekaniska egenskaper där trä och gummiband skapar rörelser. Att bygga en modell från Ugears är underhållande och en bra hjärnträning tycker vi.

Ugears Mechanical Models

Företaget Ugears kommer från Ukraina och startades 2014 och många har byggt dessa modeller och imponerats över mekaniken i deras DIY-modeller. Lika mycket som det är en hobby att bygga är de utbildande i hur mekanik funkar i vardagliga objekt.

Varje box innehåller allt man behöver för att bygga ihop modellen. Varje del är laserutskuren i plywood av mycket hög kvalité. För att få sakerna att röra sig används gummiband, kugghjul (också i trä) samt jordens dragningskraft.

Man behöver inte använda lim eller några verktyg utan jobbar bara med att följa de detaljerade instruktionerna (finns på 11 språk). För de allra flesta ligger monteringstiden på mellan 5-10 timmar men beror såklart på vilken modell man köpt. Det finns många att välja på och vi har tittat på några som går att få tag på här i Sverige.

3 populära och imponerande byggsatser från UGEARS

Ugears Aero Clock

Ugears Aero Clock – väggklocka med pendel

Detta är en mekanisk väggklocka i full storlek som drivs av tyngdkraften. Modellen är på en svår nivå och kanske inte den första man börjar med. Men vi vill ändå visa upp den för Ugears Aero Clock visar på hur fantastiskt det går att bygga med bara plywood!

Ugears Globus

Så ser Ugears Globus ut färdigbyggd.

Jordgloben i en mekanisk konstruktion som du ska bygga ihop. Byggsatsen har två dekorativa kontinenter och globen ska byggas ihop med plattformen där mekaniken sitter. Driften sköts av en gummibandsmotor som laddas med energi genom att föra en spak medurs.

Ugears Mechanical Celesta

Spela på din egen DIY träcelesta

Vet du vad en celesta är? Det är ett slags klaverinstrument med tangenter som på ett piano. Däremot är det inte strängar som slås an utan metallplattor i olika varianter som ger olika ljud.

Är du en musiker som vill bygga ihop ditt eget instrument kan du testa om du klarar Ugears Mechanical Celesta. När du väl byggt ihop det kan du spela på det och lyssna på tonerna C-D-E-F-G-A-B-C.

Återförsäljare av UGEARS i Sverige

Så vart får man tag på byggsatser från UGEARS här i Sverige? Här är några tips på återförsäljare med ett bra utbud online: