Hem » Träna hjärnan » Kluriga pussel och leksaker » Kluriga byggsatser

Kluriga byggsatser

En rolig och krävande hobby är att kluriga byggsatser och det finns massor av såna att bygga. Det finns fantastiska träbyggsatser med små delar som tillsammans blir otroligt fina prydnader.

Byggsatserna har såklart detaljerade beskrivningar men även fast man följer instruktioner så tränar hjärnan på att fokusera, tolka information och kanske bäst av allt – känslan av stolthet över att ha byggt ihop en avancerad byggsats.

Alla byggsatser kommer inte från LEGO

Om man säger byggsats är det första som många tänker på LEGO och ja, det finns många kluriga byggsatser från deras 16+ sortiment. En del har även teknik och elektronik som ska implementeras och det kräver lite mer än det lilla barnets Duplo.

Men modellbygge är så mycket mer än plastbitarna från LEGO. Det finns ett stort utbud av byggsatser från flera andra tillverkare och med andra motiv. Du kan säkert hitta något som tilltalar dina intressen och din personlighet väldigt bra.

Byggsatser med elektronik

Den som vill lära sig och klura på hur elektronik egentligen fungerar kan köpa elektronikbyggsatser. Det finns enkla som passar till barn men också mer avancerade byggen med styrkort, mikroprocessorer och olika reglage.

En komplett byggsats innehåller alla elektronikdelar som behövs för att göra till exempel en lysande julgran, en solcellsdriven insektsrobot eller ett elektroniskt spel.

Exempel: Raspberry Pi, Arduino, LittleBits, SnapCircuit

Träbyggsatser

En hobby som älskats av många genom tiderna är modellbyggen i trä. Träbyggsatser finns för allt mellan himmel och jord med båtar, flygplan och andra fordon till avancerade väggklockor med mekaniska funktioner.

Exempel: Billing Boats, Ugears modeller och Nordic Atlast.

Kluriga byggsatser för små barn

För de minsta barnen handlar det mest om att träna på koordinationen mellan öga, hand och fingertoppskänslan. Byggsatserna består inte av så många olika delar men det kräver lite tålamod och det om något är ju en hjärnträning som heter duga.

Exempel: BRIO, Plus Plus och Gravitrax.