Ugears modeller

Man kan kalla de för byggsatser eller 3D-pussel i trä. Ugears modeller har fantastiska mekaniska egenskaper där trä och gummiband skapar rörelser. Att bygga en modell från Ugears är underhållande och en bra hjärnträning tycker vi.

Ugears Globus byggsats av jordgloben
Så ser Ugears Globus ut färdigbyggd.

Jordgloben är en mekanisk konstruktion som du ska bygga ihop. Byggsatsen har två dekorativa kontinenter och globen ska byggas ihop med plattformen där mekaniken sitter. Modellen kan sedan snurra tack vare en en gummibandsmotor som du ger energin den behöver genom att föra modellens spak medurs.

Ugears Mechanical Models

Företaget Ugears startades 2014 i Ukraina och blev snabbt populär bland modellbyggare världen över. Det som utmärker byggsatserna är mekaniken och förutom att det är kul att bygga så får man lära sig mycket om mekaniska konstruktioner.

Varje box innehåller allt du behöver för att bygga ihop modellen. Varje del är laserutskuren i plywood av mycket hög kvalité. För att få sakerna att röra sig används gummiband, kugghjul (också i trä) samt jordens dragningskraft.

Du behöver inte använda lim eller några verktyg utan jobbar bara med att följa de detaljerade instruktionerna (finns på 11 språk).

För de allra flesta ligger monteringstiden på mellan 5-10 timmar men beror såklart på vilken modell man köpt. Det finns många att välja på och vi har tittat på några som går att få tag på här i Sverige.

Ugears Aero Clock

Ugears Aero Clock – väggklocka med pendel

Detta är en mekanisk väggklocka i full storlek som drivs av tyngdkraften. Modellen är på en svår nivå och kanske inte den första man börjar med. Men vi vill ändå visa upp den för Ugears Aero Clock visar på hur fantastiskt det går att bygga med bara plywood!

Ugears Mechanical Celesta

celesta byggsats i trä från Ugears
Spela på din egen DIY träcelesta

Vet du vad en celesta är? Det är ett slags klaverinstrument med tangenter som på ett piano. Däremot är det inte strängar som slås an utan metallplattor i olika varianter som ger olika ljud.

Är du en musiker som vill bygga ihop ditt eget instrument kan du testa om du klarar Ugears Mechanical Celesta. När du väl byggt ihop det kan du spela på det och lyssna på tonerna C-D-E-F-G-A-B-C.

Återförsäljare av UGEARS i Sverige

Så vart får man tag på byggsatser från UGEARS här i Sverige? Här är några tips på återförsäljare med ett bra utbud online: