Hem » Tester av hjärnan » Logiska tester » Figurer i logiska tester – med förklaring!

Figurer i logiska tester – med förklaring!

En sak som många saknar för logiska tester med figurer är en förklaring. Det finns otaliga IQ-tester där uppgiften är att välja nästa figur i en bildserie. Sällan ges det rätta svaret i nåt facit och än mer sällan en förklaring till varför det är den figuren. Vi tänkte ge några exempel på hur man kan tänka i logiska tester, genom att förklara olika metoder.

Förflyttning av objekt

Det här är ett mycket vanligt mönster i logiska tester. De lättaste uppgifterna är det bara förflyttning och det kan då vara i ett eller flera steg. Förflyttningsmönster med överhoppning finns också för att göra det lite svårare.

förklaring av mönster där objekt förflyttas i logiska tester

I figuren ovanför kan du tänka dig att varje ruta har nio olika positioner som ringen kan befinna sig på. Om du följer hur ringen flyttar sig i sidled ser du att den rör sig ett steg. På första raden börjar den längst upp i vänstra hörnet och rör sig mot det högra ett steg och sedan ytterligare ett steg innan den är framme. Samma sker på rad två och mest sannolikhet även då på rad tre.

Figuren har även samma förflyttningsmönster nedåt så du kan lösa figurserien genom att studera det mönstret också. Facit ger att det rätta svaret är bilden med ringen längst ner till höger (B).

Addering av objekt

Ett adderingsmönster innebär att bildserien ”summeras” i något led, eller båda. Objekten i två rutor får sällskap av varandra i nästa bild.

förklaring av addering av objekt som mönster i logiskt test

I vårt exempel på addering är det endast i sidled som summeringen sker (någon logik finns inte i lodrät riktning). På varje rad ser du hur första kolumnen har en ring, andra en triangel och i sista kolumnen finns både ringen och triangeln. Objekten flyttar inte på sig utan dyker på samma ställe. Rätt svar: A)