Hem » Rekrytering » Rekryteringstest: Så kommer du förberedd till ett anställningstest

Rekrytering, Testning

Rekryteringstest: Så kommer du förberedd till ett anställningstest

Det har blivit allt mer vanligt med rekryteringstester som utvärder jobbsökandes förmågor. Testerna kan innehåll frågor och problemlösning av generell karaktär och mer specifika i förhållande till jobbet. För att du ska kunna få det där drömjobbet är det bra att komma så förberedd som möjligt till både jobbintervjun och eventuella anställningstest.

Rätt person på rätt plats är viktigt för att få en organisation att fungera optimalt. Att företag därför genomför tuffa screeningar av jobbkandidater är därför inte så konstigt. Det kostar mycket pengar att rekrytera, men ännu mer att behöva göra om processen ifall det visade sig vara fel person.

väl förberedd inför rekryteringstest

Genom att använda rekryteringstester kan företag och organisationer sålla fram kandidater som har större sannolikhet att klara av jobbet. Det ger också data som kan behandlas mer objektivt än vad endast ett CV eller en intervju ger.

Förbered dig för rätt anställningstest

Att förbereda sig för ett anställningstest kan verka överväldigande, men med rätt strategi blir det hanterbart. En bra början är att förstå syftet med testet och vilka områden som kommer att bedömas. Nästa steg är att samla in så mycket information som möjligt om den specifika testtypen och företaget som genomför det.

Det är också klokt att öva på liknande tester och uppgifter. Genom att repetera kan du bygga upp självförtroendet och minska nervositeten. Kom ihåg att vila ordentligt kvällen före testet, så att du är mentalt och fysiskt redo. Med dessa förberedelser i ryggen ökar dina chanser att lyckas betydligt.

Praktiska tips inför rekryteringstest

  • Studera testformatet: Ta reda på vilken typ av frågor som kan dyka upp och hur testet är strukturerat. Olika tester fokuserar på olika kompetenser.
  • Tidsplanera övningar: Avsätt tid varje dag för att öva på testfrågor. Regelbunden träning förbättrar dina färdigheter och gör dig bekväm med testformatet.
  • Håll dig uppdaterad: Om testet innehåller aktuella ämnen eller branschspecifik kunskap, se till att du är uppdaterad med de senaste trenderna och nyheterna.
  • Mental förberedelse: Utöver praktiska övningar, arbeta med din mentala inställning. Positiv visualisering och avslappningsövningar kan hjälpa dig att hålla nervositeten i schack.
  • Gör testprov under tidspress: Många av testerna har begränsat med tid, vilket används för att se hur kandidater jobbar under tidspress. Träna på övningar med timer som efterliknar ett riktigt test.

Genom att följa dessa råd och förbereda dig noggrant kan du maximera dina chanser att imponera på arbetsgivaren och säkra det jobb du drömmer om.

Vanliga typer av rekryteringstester

  • Kognitiva tester (logiskt tänkande, problemlösning, matematiska färdigheter)
  • Personlighetstester (bedömning av personliga egenskaper och arbetsstil)
  • Färdighetstester (specifika för vissa jobb, t.ex. tekniska eller språkliga färdigheter)

Frågor om tester vid rekrytering

Hur vet man vilket rekryteringstest man ska göra?

Många företag informerar om vilken typ av test en jobbkandidat ska göra. Hos andra får man veta det först när man kommer till testtillfället. Du kan fråga företaget, rekryteringsfirman eller tidigare anställda om vilka tester som används.

Får man använda hjälpmedel vid testning?

Det bör framgå av meddelandet om att du ska genomgå testning om du får använda hjälpmedel eller inte. Till vissa färdighetstester eller numeriska tester kan en miniräknare vara tillåtet. Det kan också vara tillåtet att ha tomma papper och penna vid sidan om för att härleda sig fram till svar.