Hem » Behandlingar » Migränhuva som lindrar huvudvärk

Behandlingar

Migränhuva som lindrar huvudvärk

Kan en migränhuva lindra den intensiva smärtan från migrän? Att kunna dämpa symptomen från migränattacker skulle öka livskvaliteten för många som lider av ofta återkommande huvudvärksattacker.

Den som drabbas av migrän beskriver det som pulserande eller bultande smärta på ena sidan av huvudet. Förutom huvudvärk kan personer även rapportera symtom såsom ljuskänslighet, ljudkänslighet, illamående och ibland kräkningar.

En metod för att lindra symptomen är att minska input till hjärnan genom att blocka ut ljud, ljus och att applicera kylning på huvudet. Migränhuva är en typ av ”mössa” man tar på sig när man känner att migrän är på gång eller alltför intensiv för att orka göra något alls.

migränhuvan, svart färg
Migränhuvan (sponsrad länk)

Förutom kylande effekt kan även kompression kännas skönt och lindra smärtorna. Gelen i huvan kan även gå att värma då en del tycker att värmeomslag är skönare.

Kylterapi mot migrän

Tanken med att migränhuvan har kylande gel är för att få blodkärlen att dra ihop sig och minska smärtsymptomen. Kalla omslag eller ispackningar placerade på pannan, över nacken eller på de områden där huvudvärken känns mest intensiv kan ge tillfällig lättnad.

Det finns en teori om att kylan bidrar till att minska inflammation samt att dra samman blodkärlen, vilket kan minska smärtsignalerna som skickas till hjärnan. Det är viktigt att komma ihåg att denna åtgärd inte botar migrän utan snarare erbjuder symptomatisk lindring.

tar sig åt huvudet med huvudvärk som kan vara migrän

Undvika stressorer viktigast

Den som ofta drabbas av migränattacker bör föra anteckning om saker som har hänt i närtid och kan ha bidragit till migränanfallen. Det kan vara:

  • Dålig sömn
  • Starka ljus
  • Starka ljud
  • Hunger
  • Alkohol (särskilt rödvin)
  • Fysisk aktivitet
  • Hormoner (mens, ägglossning)