Hem » Mätbar meditation och mindfulness

Mätbar meditation och mindfulness

Egentligen kanske det låter lite tokigt att man ska mäta meditation och mindfulness. Vi associerar kanske att meditera och vara mindful som sätt att koppla bort oss från vardagens prestationer och mätningar. Men vi tyckte att en artikel om mätbarhet ändå kunde vara intressant ur flera perspektiv.

hjärna full med tankar

Mätbara förändringar i hjärnan från meditation

Att många personer upplever positiva effekter av meditation och mindfulness är allmänt känt. Men vad säger forskningen om det som händer därinne i den grå klumpen bakom skallbenet?

Den mest avancerade tekniken vi har för att studera hjärnan är fMRI, funktionell magnetisk resonansimaging. Den tekniken skiljer sig åt mot vanlig MRI på det sättet att man kan spela in vad som händer under scanningen och inte bara ta snapshots av hjärnan.

Genom fMRI-tekniken har flera forskare scannat hjärnan under meditationsövningar. Gaelle Desbordes är hjärnforskare vid Martinos Center for Biomedical Imaginng på Harvard University. En studie som de gjort analyserade hur amygdala, en central del i hjärnan som aktiveras vid starka känslor som rädsla.

En grupp av försökspersoner fick titta på känsloväckande bilder före och efter åtta veckor med meditationsträning. Deras amygdala-respons blev mycket mindre efter träningen.

En annan intressant studie som egentligen visar på ingen förändring, närmare bestämt åldersförändring, är den gjord på Yongey Mingyur Rinpoche. Han är en buddistmunk som praktiserat meditation sedan han var 9 år.

Forskare vid University of Wisconsin-Madison har vid flertalet tillfällen scannat hans hjärna under 14 års tid och jämfört med åldersmatchade försökspersoner. Deras resultat visade att hans hjärna inte åldras lika snabbt som andra.

Enklare mätningar på avslappnad hjärnaktivitet

Att mäta EEG är ju inte lika upplöst som fMRI men kan ge viss information om hur aktiv, stressad eller avkopplad man är. Hjärnvågor kan mätas med elektroder utanpå huvudet och idag finns det metoder för att göra det hemma, på egen hand.

Muse, mäter meditation

Vi har tidigare skrivit om Muse headband som även vi som privatpersoner kan köpa för cirka 2500 kr. Den har sju sensorer fördelade runt huvudet som plockar upp hjärnaktivitet.

Tillsammans med en app kan man mäta och följa hur aktiviteten i hjärnan ändras när man mediterar. För den som precis börjat och vill utveckla sin meditationsteknik ger det direkt feedback på hur det går.

Att visualisera hjärnaktiviteten under meditationsövningar på det sättet ger direkt feedback på hur man klarar övningen. All data sparas och man kan analysera sin prestation, eller icke-prestation, över tid.