Hem » Appar och spel för att träna hjärnan » Muse Headband mäter din hjärnaktivitet

Muse Headband mäter din hjärnaktivitet

Hjärnaktivitet kan mätas på många olika sätt men det vanligaste och enklaste är genom EEG (elektroencefalogram). Tidigare har det bara varit på kliniker som detta utförts men nu med modern teknologi och en app i smartphone kan man göra detta hemma.

Muse 2 Brain Sensing Headband från företaget Interaxon gör det väldigt enkelt att träna hjärnan och samtidigt följa utvecklingen. Under parollen ”Improve your mental fitness, no gym membership required” säljer man in denna till synes enkla teknikpryl.

Muse är ett band man sätter runt pannan. Med en träningsapp i sin smartphone eller surfplatta följer man sedan sin coach. Den senaste modellen heter Muse 2 och har fått bättre funktioner och mätningar.

Calm appen – 3 minuters träning per dag

Muse headband kopplar man ihop via Bluetooth till sin smartphone eller surfplatta. Appen Calm laddas ner från antingen Google Play eller iTunes.

Hörlurar är bra att ha för att kunna stänga ute allt annat ljud än det som kommer från programmet. Programmet guidar en sedan genom träningen och ger feedback i realtid, något som är viktigt för att veta att man gör rätt.

Träningen går ut på att öva upp hjärnans förmåga att fokusera. Så fort man svävar iväg i tanken får man återkoppling. Ju bättre man ”prestererar” desto högre upp kommer man i övningarna.

Enligt utvecklarna av den här teknologin räcker det med 3 minuters träning per dag för att märka resultat.

Slutmålet är såklart inte att bli bäst på programmet Calm! Vardagslivet utsätter oss för många olika stressande faktorer och det är de vi ska bli bättre på att hantera. Att döma av betygen och omdömena från personer som redan köpt och provat verkar det funka bra. Även de som regelbundet mediterar tycker om den.

Jag tränar meditation regelbundet och pannbandet förbättrat kvaliteten på meditation omedelbart på grund av feedback i realtid. Du vet inte hur ofta ditt sinne vandrar tills du har något sådant här för att coacha dig. – JW

Muse Headset finns att köpa i svart eller vit

I Europa är det företaget MindTec som är återförsäljare och de säljer Muse 2 EEG Headset – Brain Sensing Headband direkt i deras onlineshop. Eftersom det är inom EU går det fort att få leverans till Sverige och du betalar ingen importmoms.

Muse headband black
Muse headband white

Den kostar kring 3000 SEK att köpa, vilket kan tyckas vara ett högt pris. Teknologin bakom är dock ganska avancerad, vilket motiverar priset. Om man tänker ett steg längre än bara på priset och ser till vilket värde den kan ha och vilka följder det kan få.

Att vara mer mindful, få bättre fokus och vara mer avslappnad. Ja, det kanske är värt så mycket mer än de 3000 kr som Muse kostar. En god investering som kan löna sig riktigt bra!

Är du nyfiken på att läsa mer om produkten kan du gå vidare och följa de länkar vi samlat om produkten.