Hem » Appar för att träna hjärnan » Muse Headband

Muse Headband

Muse 2 Brain Sensing Headband från företaget Interaxon gör det väldigt enkelt att träna hjärnan och samtidigt följa utvecklingen. Under parollen ”Improve your mental fitness, no gym membership required” säljer man in denna till synes enkla teknikpryl.

Muse är ett band du sätter runt pannan och med träningsapp i din smartphone följer du coachens instruktioner. Den senaste modellen av bandet heter Muse 2 och som andra version har den fått en hel del bättre funktioner och mätningar.

Calm appen – 3 minuters träning per dag

Muse headband kopplar du ihop via Bluetooth till din smartphone eller surfplatta. På den ska du ha installerat Calm, en app som du laddar ner från Google Play eller App Store.

Hörlurar är bra att ha för att kunna stänga ute allt annat ljud än det som kommer från programmet. Programmet guidar dig sedan genom träningen och ger neurofeedback i realtid, något som är viktigt för att veta att du gör rätt.

Träningen går ut på att öva upp hjärnans förmåga att fokusera. Så fort du svävar iväg i tanken får du återkoppling. Ju bättre du ”prestererar” desto högre upp kommer du i övningarna.

Enligt utvecklarna av den här teknologin räcker det med 3 minuters träning per dag för att märka resultat.

Slutmålet är såklart inte att bli bäst på programmet Calm, även om spelifiering som behandlingsmetod visat sig vara effektivt inom KBT.

Vardagslivet utsätter oss för många olika stressande faktorer och det är de vi ska bli bättre på att hantera. Att döma av betygen och omdömena från personer som redan köpt och provat verkar det funka bra. Även de som regelbundet mediterar tycker om den.

Jag tränar meditation regelbundet och pannbandet förbättrat kvaliteten på meditation omedelbart på grund av feedback i realtid. Du vet inte hur ofta ditt sinne vandrar tills du har något sådant här för att coacha dig. – JW

Var finns Muse Headset att köpa?

I Europa är det företaget MindTec som är återförsäljare och de säljer Muse 2 EEG Headset – Brain Sensing Headband direkt i deras onlineshop. Eftersom det är inom EU går det fort att få leverans till Sverige och du betalar ingen importmoms.

Muse headband black
Muse headband white

Den kostar kring 3000 SEK att köpa, vilket kan tyckas vara ett högt pris. Teknologin bakom är dock ganska avancerad, vilket motiverar priset. Om man tänker ett steg längre än bara på priset och ser till vilket värde den kan ha och vilka följder det kan få.

Att vara mer mindful, få bättre fokus och vara mer avslappnad. Ja, det kanske är värt så mycket mer än de 3000 kr som Muse kostar. En god investering som kan löna sig riktigt bra!

Är du nyfiken på att läsa mer om produkten kan du gå vidare och följa de länkar vi samlat om produkten.

Ett alternativ till Muse är svenska pannbandet från Mendi Innovations och deras hjärnträningsapp.