Hem » Hjärnprofiler » Kända svenskar som är medlem i Mensa

Hjärnprofiler

Kända svenskar som är medlem i Mensa

Mensa har lite drygt 7000 medlemmar i Sverige och bland dessa finns både okända och kända svenskar. För att kvalificera som medlem ska man ha minst IQ 131 enligt WAIS/Wechsler-skalan. Det är något som ungefär 2% av befolkningen klarar av så föreningen skulle kunna ha betydligt fler medlemmar än de har.

Organisationen lämnar inte ut information om vilka som är medlemmar. Ett medlemskap och testresultat är något som var och en själv får berätta om.

Av svenska kändisar som är medlemmar och valt att berätta hittar vi:

Therese Lindgren

Hon är känd som Youtuber och har en mycket populär kanal om allt möjligt. Therese Lindgren avslöjade i en intervju 2017 att hon är grym på att lösa IQ-test och att hon är medlem i Mensa, vilket ger att hennes IQ åtminstone ligger över 131.

Markus ”Notch” Persson

Mannen som skapade succéspelet Minecraft och företaget Mojang, som senare såldes till Microsoft. Markus har tagit upp sitt medlemskap på en profilsida som fanns på Mojangs hemsida.

Dolph Lundgren

Skådespelaren Dolph Lundgren är kanske mest känd som actionskådis men han har utbildat sig vid både KTH i Stockholm, MIT i USA och University of Sydney. När Dolph gick ut grundskolan i Kramfors var han den första eleven där som fick 5,0 i slutbetyg (alltså full pott!). Hans uppmätta IQ sägs ligga på 160.