- träna din hjärna!

Hur kan man träna hjärnan?

Att träna hjärnan fungerar på samma sätt som fysisk träning. Man tränar på det man vill förbättra och ser till att hålla en lagom nivå på utmaning. Det får inte vara för lätt och inte heller för svårt. I takt med att man blir bättre så ökar man på komplexiteten och svårighetsgraden.

Så kan du träna arbetsminnet

Arbetsminnet är ju det minne som behövs för att hålla saker aktuellt i minnet under en pågående uppgift. Ett väldigt enkelt sätt att träna arbetsminnet är att låta någon läsa upp en sifferserie och därefter fråga dig frågor om sifferserien.

Ta till exempel serien 4-7-3-9. En fråga skulle kunna vara ”Var i sekvensen fanns siffran 3?”, eller ”Vilken siffra kom som nummer 2?”. För att hjärnan ska klara av denna uppgift måste man kunna hålla hela sifferserien aktivt i arbetsminnet. För att göra det svårare ökar man helt enkelt på antalet siffror i serien.

Att göra träningen tillsammans med någon kan vara roligt. Vill man däremot göra det på egen hand så finns det mängder av appar till iPhone, iPad och Android som ger bra träning av arbetsminnet.

Ett bra arbetsminne har mycket positiva effekter på koncentrationsförmåga och matematisk förmåga.

Träna långtidsminnet med associationer

Det mest effektiva sättet att komma ihåg saker över lång tid är att lära sig en minnesteknik baserad på associationer. Genom att koppla ihop nya kunskaper och fakta med befintliga kan vi underlätta lagringen av den nya informationen.

Ett klassiskt exempel är att komma ihåg inköpslistan helt utantill genom att associera de varor man ska köpa med olika saker i hemmet. Metoden kallas för Loci-metoden.

Exempelvis för att komma ihåg att köpa mjölk, spenat, ägg och bröd kan man visualisera framför sig hur badkaret är fyllt med mjölk. Tandborsten är helt grön för att du tuggat spenat.

I tvålflaskan flyter ett ägg omkring och när du ska torka dig hänger en brödpåse på handdukens plats. Oftast är det lättare att komma ihåg sakerna om de är lite absurda och ovanliga, något som kallas för Örfilsprincipen.

Viktigt med daglig motion av hjärnan

En hjärna som utsätts för utmaningar mår bra och vi behöver det för att hålla oss klara i knoppen långt upp i ålder. Det finns många enkla sätt att få in denna träning i vardagen.

Många gillar att lösa korsord och sudoku, vilket är bra träning. Men det finns ju så mycket mer utbud idag, framförallt genom våra mobila enheter iPhone, iPad och Android.

Det finns spel utformade enkom för att träna hjärnan, men faktum är att många andra spel som bara är för nöjes skull också tränar din hjärna.

Fysisk aktivitet påverkar också hjärnan

Även om den här sidan handlar uteslutande om hur man tränar hjärnan så glöm inte bort det som hänger under huvudet. Faktum är att fysisk aktivitet har bevisats vara positivt för neurogenes (nybildning av hjärnceller).

Många som tränar kan dessutom vittna om att ett härligt träningspass ”rensar hjärnan”, och det ligger mycket i det uttrycket faktiskt!

Träna hjärnan till avslappning genom meditation

Meditation är också en typ av hjärnträning men som mer går ut på att inte agera på tankar. Det finns flera vetenskapliga studier som kommit på sistone som visar på positiva, mätbara effekter av att meditera.