Hur bra är du på att komma ihåg siffror i pressade lägen? Den här sidan består av flera tester där din uppgift är att snabbt minnas sifferserier som ofta förekommer i vardagen så som PIN-kod, klockslag och telefonnummer. Använd sidan för att testa dig själv och för att träna upp sifferminnet.
De flesta minnestest är avskalade – men verkligheten är inte det. Här får du testa att memorera siffror som dyker upp i typiska vardagssituationer:
- Koden till ett portlås du ser i förbifarten.
- Beloppet på ett kvitto du ska swisha en kompis för.
- Ett telefonnummer någon rabblar utan att du hinner anteckna.
Träna upp ditt sifferminne så kommer du att imponera genom att aldrig mer behöva fråga om att få höra siffrorna en gång till.
Vad tränas i det här testet?
Vårat sifferminnestest tränar ditt arbetsminne, en av hjärnans viktigaste funktioner. Det hjälper dig att hålla flera informationsbitar aktiva samtidigt. Det är särskilt relevant i yrken där mental multitasking är avgörande – som sjukvård, flygledare, eller helt enkelt som förälder med mycket i huvudet.
Vi på Neurobics gillar att göra träningen konkret, så vi har byggt flera test av sifferminnen som en lekfull men realistisk övning för siffror som ofta förekommer i vardagen.
🔒PIN-koder
Att minnas 4-siffriga PIN-koder är en vardagsutmaning för många – oavsett om det gäller bankkortet, mobilens låsskärm eller portnummer. En del ändrar sin PIN-kod så den är kopplad till ett annat minne som en minnesregel. Andra låter de vara som neutrala siffror utan koppling till något konkret.
Den här övningen simulerar ett riktigt vardagsmoment: en fyrsiffrig kod blinkar förbi och försvinner – du får en chans att återge den. Klarar du att ta den på första försöket?
📩Verifieringskoder
Verifieringskoder dyker upp överallt – när du loggar in, köper något eller bekräftar din identitet. De är ofta 6-siffriga och visas bara i några sekunder innan de försvinner. I stressade situationer är det lätt att tappa en siffra eller blanda ihop ordningen.
Här får du chansen att öva på just den typen av sifferminne, där snabbhet, fokus och precision är avgörande. Ju bättre du blir på att memorera dessa koder direkt, desto smidigare blir alla digitala vardagsärenden.
⏰Klockslag
När någon säger “Vi ses 14:45” eller “Mötet är 09:30” gäller det att kunna hålla kvar siffrorna i huvudet tills du får ner dem i kalendern. Att minnas tidpunkter handlar om att snabbt fånga upp två delar – timmar och minuter – och hålla ihop dem i rätt ordning. Här får du öva på just det.
Testet är förenklat till att bara vara digitaltider och inte analoga klockslag som ”kvart i tre” eller ”tjugo över fyra”.
💰Belopp
Hur mycket kostade det där? Var det 349 kr eller 394 kr? Ekonomiska siffror förekommer hela tiden i vardagen – priser, summor, rabatter eller belopp att överföra. Genom att träna på att minnas både hela kronor och ören förbättrar du din förmåga att komma ihåg siffror som inte följer någon tydlig struktur.
Det handlar inte bara om att minnas rätt – utan också att snabbt känna igen när något “känns fel”.
📞Telefonnummer
Mobilnummer är långa, ofta utan något naturligt mönster – ändå behöver vi ibland kunna dem utantill. Kanske för att ringa upp utan kontaktbok, fylla i ett formulär eller känna igen vem som försöker nå dig.
Genom att öva på att snabbt ta in och återge svenska mobilnummer tränar du ett sifferminne som är både längre och mer komplext. Det här är minnesträning som sätter fart på din hjärna på riktigt!
Hur många av dina närmaste vänners mobilnummer kan du helt utantill?