Hem » Appar » Så beräknar Garmin sömnresultat

Appar, Mäta hjärnaktivitet

Så beräknar Garmin sömnresultat

Har du en Garminklocka på armen när du sover? Då får du varje morgon ett sömnresultat mellan 0-100 som baseras på mätvärden som samlats under nattens sömn. Vi har tittat närmare på vad som ligger till grund för beräkningarna.

En person som sover med ögonmask

Den som äger en Garmin Watch har sin egen sömncoach på armen. Klockan försöker hålla koll på flera faktorer från det att du lägger dig i sängen tills att du kliver upp för dagen.

Saker som klockan registrerar är till exempel:

 • Klockslag för läggning
 • Tidpunkt för insomning
 • Tidpunkt för uppvakning
 • Tid i olika sömnstadier under natten
  • Lätt sömn
  • Djupsömn
  • REM-sömn
  • Vakna perioder
Vakenhet och sömnstadier

Sömnresultat på mellan 0-100

När det gått en hel nattsömn räknar Garmins klocka ut ett värde, ett resultat, som är på mellan 0-100. Uträkningen bygger på en algoritm som värderar hur länge du sovit, kvaliteten på sömnen och återhämtningen för ditt autonoma nervsystem uppskattat utifrån hjärtfrekvens och hjärtfrekvensvariabilitet.

Som tillägg till sömnresultatet ges också en beskrivning i fyra olika nivåer:

KvalitetResultat
Poor (dålig)0-60
Fair (okej)60-79
Good (bra)80-89
Excellent (utmärkt)90-100
Gränsvärden för sömnkvalitet enligt Garmin Sleep Score

Ett bra sleep score kan ha underliggande olika mätvärden. Dålig kvalitet kan kompenseras för med längre sömn. Åt andra hållet kan supereffektiv sömn ge högt sömnresultat trots en kortare total sömntid.

Sömnresultatet sjunker med ålder

Garmin har mycket data insamlad från användare av deras klockor. Det är allmänt känt att äldre sover sämre än yngre personer.

Medelresultatet för gruppen 20-29 ligger på 70 och sjunker med 1-2 poäng per 10 års åldrande för att avancera ner till endast 60 för personer 70+.

Din egen sömncoach på armen

Vissa klockor i Garmins sortiment agerar som en sömncoach och ger reflektioner och förslag kring din sömn. Till exempel kan de upptäcka att din sömn blir bättre när du utför en viss typ av aktivitet dagen före.

Garmin Venu 2 i svart färg (finns också vit)
Garmin Venu 2, finns även i vit färg

Genom att mäta din andning, puls och hjärtfrekvensvariabilitet dagligen och över tid kan samband mellan din stressnivå i vardagen och din sömn upptäckas.

För att få din fullständiga statistik är det bra att ha kopplat sin klocka till Garmin Connect. Genom mobilappen eller inloggning på hemsidan kan du få tillgång till all historik över din träning, sömn och hälsovärden.