Yerba Mate

Yerba mate är en populär koffeindryck i Sydamerika som dricks ungefär som vi här i Norden dricker kaffe. Aktiva ämnen i Yerba mate som har centralstimulerande effekter är: koffein, theobromin och theofyllin.

Yerba Mate

Koffein stimulerar centrala nervsystemet, vilket kan leda till ökad vakenhet och minskad trötthet. Det är en av de mest konsumerade psykoaktiva substanserna i världen.

Theobromin, mindre potent än koffein, bidrar till mild stimulering och kan förbättra humöret. Detta ämne finns även i choklad och bidrar till dess positiva effekter på välbefinnandet.

Theofyllin, liknande koffein i sin verkan, verkar som en mild stimulant för hjärtat och utvidgar bronkerna i lungorna. Det används ofta i behandling av astma och andra andningsproblem.

Att dricka yerba mate enligt traditionen

Enligt tradition dricks yerba mate med en speciell metod som involverar en ihålig kalebass (torkad och urgröpt gurkväxt) en bombilla, ett sorts sugrör med sil i ena änden för att filtrera bort bladen.

En man dricker yerba mate med bombilla ur en kalebass

Man fyller kalebassen till ungefär två tredjedelar med torkade yerba mate-löv, lutar den lätt för att skapa en sluttning av bladen, och häller sedan försiktigt i varmt (men inte kokande) vatten vid sidan där löven är lägre.

Drycken sippas genom bombillan, och det är vanligt att kalebassen fylls på med vatten flera gånger. Denna sociala dryck delas ofta i en grupp, där kalebassen går från person till person.

Kaffe vs Yerba: Centrala skillnader och hälsoeffekter

Yerba mate och kaffe skiljer sig åt på flera centrala punkter som påverkar både deras effekter och konsumtionssätt. Kaffe har generellt sett något mer koffein per kopp jämfört med yerba mate, vilket kan ge en kraftigare stimulerande effekt på kortare tid.

DryckMängd koffein per kopp (150 ml)
Kaffe80 mg
Yerba Mate75 mg
Red Bull50 mg
Nocco80 mg

Däremot dricks yerba mate i regel under längre tid och den centralstimulerande effekten varar längre utan en krasch som en del upplever från kaffe.

yerba mate vs kaffe, likheter och skillnader

Däremot ger theobrominet och antioxidanterna i yerba mate en mer balanserad energiökning, utan de skarpa toppar och dalar som ibland associeras med kaffe.

Medan båda dryckerna har visat sig ha hälsofördelar, tenderar de att skilja sig i vilka effekter de mest framhävs för. Kaffe associeras ofta med förbättrad mental klarhet och kortvarig ökning av metabolisk hastighet.

Hälsoeffekter av Yerba mate har ett bredare spann inklusive förbättrad matsmältning, förstärkt immunförsvar och lägre risk för vissa sjukdomar tack vare dess rika innehåll av antioxidanter. Det är något mer än bara en koffeindryck med andra ord.