Hem » Nootropics » Kosttillskott för hjärnan » Fosfatidylserin

Fosfatidylserin

Tillskott av fosfatidylserin kan främja hjärnan genom att förbättra minnet och kognitiv funktion (1). Fosfatidylserin har även visat sig minska stressnivåer och främja en bättre sömnkvalitet, vilket indirekt kan stödja hjärnhälsan (2). Här får du lära dig mer om ämnet, funktion och vilka tillskott som finns att köpa.

Vad är fosfatidylserin?

Fosfatidylserin är ett ämne viktigt för cellmembranens struktur och funktion, särskilt i hjärnceller. Det spelar en viktig roll i cellsignalering och i underhållande av cellfunktionen.

Ämnet tillhör en grupp av fettmolekyler som kallas fosfolipider. Fosfatidylserin har en struktur som består av en glycerol bunden till två fettsyror och en fosforsyrabaserad grupp.

Den ena änden av fosfatidylserinmolekylen, som innehåller fosforsyrabaserade grupper (huvudgruppen), är hydrofil (vattenlöslig), medan den andra änden, som består av fettsyror, är hydrofob (vattenavvisande).

Denna amfifila natur gör det möjligt för fosfatidylserin att vara en integrerad del av cellmembranet, där det kan bidra till dess fluiditet och funktion.

Det är fosfatidylserin bra för i hjärnan

I hjärnan är fosfatidylserin involverad i frisättningen och funktionen av neurotransmittorer, vilket är viktigt för minne, lärande och andra kognitiva processer.

Det stödjer även hälsan hos neuronala cellmembran, vilket främjar optimal signalering mellan nervceller.

Kosttillskott med fosfatidylserin

Fosfatidylserintillskott består ofta av extrakt från soja eller solroslecitin. Tillskottet säljs i hälsokostbutiker och på apotek, där det marknadsförs kunna stödja kognitiva funktioner, särskilt hos äldre vuxna.

Det finns i form av pulver eller kapslar och med olika mängd aktivt ämne.

Healthwell 200 mg

burk med 200 mg kapslar fosfatidylserin

Mega Multi Adv

Närokällan Mega Multi Advanced innehåller fosfatidylserin

Rapporterade biverkningar

Tillskotten innehållande fosfatidylserin är inte läkemedelklassade. Därför finns inte några granskade dokument kring rapporterade biverkningar i Sverige.

Den kända Cleveland Clinic i USA har skrivit att ämnet tolereras väl av kroppen och har få biverkande effekter. Några som kan förekomma är enligt de gaser, huvudvärk, orolig mage, lågt blodsocker.

De skriver också att personer som är allergiska mot skaldjur bör kolla vilken källa som använts för extraktionen av ämnet.


Källor

  1. Hirayama, S., Terasawa, K., Rabeler, R., Hirayama, T., Inoue, T., Tatsumi, Y., Purpura, M., & Jäger, R. (2014). The effect of phosphatidylserine administration on memory and symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association, 27 Suppl 2, 284–291. https://doi.org/10.1111/jhn.12090
  2. Phosphatidylserine: What It Is, Benefits, Side Effects & Uses; Cleveland Clinic; läst 2024-01-24