Hem » Träna hjärnan » Mendi

Mendi

I en värld som ständigt utvecklas, växer behovet av mental hälsa och hög kognitiv förmåga. Med detta i åtanke har det svenska företaget Mendi Innovations AB, lanserat Mendi Headset, en revolutionerande innovation som kombinerar teknologi med neurovetenskaplig forskning.

Mendi Headband i vit färg

Produkten har backats på Indiegogo i maj 2020 med över 30 miljoner kronor av över 10 000 backers. Projektet lanserades under namnet ”Mendi: Real Brain Training – Anytime, Anywhere.” Det har också fått pengar från European Union’s Horizon 2020.

Enligt företaget är detta verktyg är inte bara en produkt – det är en bro mellan vetenskap och vardag, designad för att förbättra vår mentala kapacitet och välbefinnande. Genom neurofeedback med en mobilapp och ett spel visualiseras hjärnträningen och får användaren att vilja återkomma för mer träning.

tjej sitter i fåtölj och tränar med Mendi headband och tillhörande mobilapp

Vad mäter Mendi Headset?

Mendi Headset är en unik enhet som använder flera avancerade tekniker för att mäta hjärnans aktivitet och inaktivitet. Pannbandet spänns runt huvudet och över den prefrontala delen av hjärnan (pannloben) gör mätningar.

Mendi använder fNIRS (functional near-infrared spectroscopy) vilket betyder att den detekterar förändringar i blodflödet och syresättningen som ett svar på neuronal aktivering.

Traditionellt är mätmetoden för hjärnaktivitet baserad på EEG (elektriska hjärnvågor) men Mendi har tagit fram en kombination av fNIRS och matematiska algoritmer.

Inbyggt i enheten finns också en accelerometer och ett gyroskop som kan mäta rörelser i alla dimensioner.

starkt fokuserad spelare iförd Mendi pannband och håller i mobilen
FördelarFörbättrar fokus, uppmärksamhet och mental resiliens genom neurofeedback
TeknologiAnvänder fNIRS för att mäta blodflöde
MobilappJa, finns både till iOS och Android
UtrustningHeadset, laddarkabel, mobilapp
TillverkningslandSverige

Forskning med Mendi Headband

I en rapport, skriven av Lennart Högman och Haakon Dravniknes vid Institutionen för Psykologi på Stockholms Universitet, redovisas hur det kommersiellt tillgängliga Mendibandet står sig mot laborativ mätning med Biopac fNIRS.

De kunde på 19 testpersoner uppvisa en korrelation på 0,81 mot laboratorietest. Denna studie har Mendi Innovations AB använt som styrkande för att deras tekniska enhet är användbar utanför labbmiljö och fullt användbar av konsumenter hemma.

Bland deras forskningspartners idag (och kunder) finns flera kända universitet och institutioner som Aerospace (backad av NASA) och KU Leuven (stresshantering inom akutmedicin).

Neurofeedback med Mendi

För att träna hjärnan effektivt ges visuell feedback på hjärnans respons i en tillhörande app på en mobil enhet. I appen startar du ett spel och du styr spelet med din hjärnaktivitet.

När du fokuserar och får blodflödet och syresättningen till prefrontala cortex att öka så ser du det i spelet. Det är här träningen kommer in och kan du förbättra flödet så går det bättre för dig i spelet – neurofeedback.

Regelbunden träning, precis som för styrketräning eller kondition, kommer att leda till neuroplasticitet och bättre förmåga till att kontrollera hjärnan – i alla fall för att spela spelet bättre.

Vad säger andra om Mendi? (testimonials)

Hittills (dec 2023) har över 34 000 användare registrerat sin Mendi och det har lämnat en del omdömen. På sajten har Mendi flera testimonials spelats in och bland andra syns Kristin Kaspersen i ett klipp.

Hon säger sig vilja använda Mendis träning för att bli bättre på att fokusera för att hon bland annat har diagnosticerad ADHD och ett stressigt arbetsliv.

Så vad kostar den?

The Mendi Headset kostar cirka 3100 kr (299 USD) och i paketet ingår då:

  • Headband
  • Laddningskabel (USB)
  • Tillgång till appen (iOS eller Android), gratis för alltid
  • 100% pengarna-tillbaka-garanti

Liknande produkter