Hem » Boktips » Hjärnprofilen: Anders Hansen

Boktips, Hjärnprofiler, Så funkar hjärnan

Hjärnprofilen: Anders Hansen

Anders Hansen är en svensk psykiater och författare, känd för sitt arbete inom området psykisk hälsa och fysisk träning. Han jobbar med att sprida kunskap om hjärnan genom böcker, poddar och tv-program.

Med dubbla examen som både läkare och civilekonom har Anders Hansen en bred bas av kunskap om människan. Specialistutbildning som psykiater gör att han träffat och träffar många olika människor med psykologiska utmaningar.

För allmänheten är han mest känd för sina böcker och tv-program där mycket har handlat om hur hjärnan påverkas och hur vi kan påverka den. Stor uppmärksamhet fick han för boken Hjärnstark, med insikter om hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan och bidrar till bättre mental hälsa.

Hansen framhäver ofta sambandet mellan regelbunden motion och minskad ångest, förbättrat humör samt ökad kognitiv funktion. Hans böcker, där han kombinerar aktuell neurovetenskap med konkreta råd, har blivit mycket populära.

3 rekommenderade böcker av Anders Hansen

Hjärnstark

Boken Hjärnstark av Anders Hansen

Skärmhjärnan

Boken Skärmhjärnan av Anders Hansen

Depphjärnan

Boken Depphjärnan av Anders Hansen

Prisad många gånger

Utöver sitt författarskap är han en flitigt anlitad föreläsare, där han delar med sig av sin kunskap på ett lättillgängligt sätt. Hans bidrag till folkhälsan är betydande, med en unik förmåga att översätta komplex vetenskap till praktiska tips för vardagslivet.

Anders Hansen har tilldelats många priser, däribland:

  • Stora hälsopriset
  • Mensapriset
  • Lidmanpriset
  • Guldhjärtats pris
  • RIA-priset
  • Adlibrispriset

Sevärda TV-program med Anders Hansen

På SVT har Anders Hansen varit med och skapat flera populära programserier så som Din Hjärna i tre säsonger (2019, 2021, 2023) och Din Personlighet (2024). Däremellan syns han ofta i Vetenskapens värld och blir intervjuad i olika program när det ska handla om hjärnan.

I serien om personligheten berättar Anders en hel del om sig själv också. Han gör till exempel det populära personlighetstestet IPIP-300 som bygger på den kända femfaktormodellen.

Intressanta poddar och radioprogram där Anders Hansen medverkar

Mellan år 2015-2019 drev Anders en podd tillsammans med Simon Kyaga. De intervjuade många kända hjärnforskare och psykiatriker i världen under 34 avsnitt. De finns att lyssna på fortfarande på Apple Podcasts eller Spotify.

Tillsammans med radioprofilen Louise Epstein har Anders spelat in programmet ”I hjärnan på Louise Epstein” som sänds på P1. Det började de med i april 2023 och i programmet medverkar även professorn i neurovetenskap Ola Hermansson.