- träna din hjärna!

Okategoriserade

Lära sig nya saker medan man sover

Borsta tänderna, klä av dig och kryp ner i sängen. Sätt på dig hörlurarna till mp3-spelaren, somna in och börja plugga! Nyligen publicerades en vetenskaplig studie där man visar på att hjärnan kan lära sig nya saker medans man sover.

Nu har forskning visat att hjärnan kan lära sig nya saker i sovande tillstånd som sedan koms ihåg i vaket. Det är inte så att man kan lära sig ett helt nytt språk eller hela Nationalencyclopedin utantill genom att lyssna på ljudböcker när man sover. Det forskarna visat är att vi kan ta in enklare intryck, som kan påverka vårt beteende under den vakna perioden.

Fick höra en ton och känna en lukt

Försökspersonerna i studien fick först höra en ton, som följdes av en lukt. I början följdes alltid tonen av lukten. Efter en tid tog man bort lukten och kunde ändå se att personerna började sniffa efter lukten. Det här minnet/beteendet fanns även kvar i vaket tillstånd.

I ett till experiment ville man också ta reda på i vilken sömnfas som minnet fastnade bäst. Man kan grovt dela in sömnen i två olika faser; en där ögonen rör sig snabbt (REM, drömsömnen) och en där ögonen rör sig lite (icke-REM, djupsömn).

Associationen mellan ton och lukt gick fortare att etablera i REM-sömnen, men minnet satt inte kvar. Det vara bara när man spelade tonen och gav lukten under icke-REM-sömn som minnet stannade kvar till vaket tillstånd.

Sugen på att läsa mer om sömnforskning?

SFSS – Svensk Förening för Sömnforskning och Sömnmedicin
https://www.swedishsleepresearch.com/